ပုဇြန္သုပ္ (မကၠဆီကန္ စတိုင္) (Shrimp ceviche)
မကၠဆီကန္ စတိုင္လ္ သုပ္ထားတဲ ့ပုဇြန္သုပ္ေလးပါ။ လူျကိုက္မ်ားတဲ ့ပုဇြန္သုပ္တမ်ိဳးလဲ ျဖစ္ျပီး ျမန္မာပါးစပ္နဲ ့လဲ ကိုက္တဲ ့အသုပ္တမ်ိဳးပါ။ ဒီပုဇြန္သုပ္နည္းမသိခင္ကေတာ ့ အျပင္ကေန ခနခန ၀ယ္စားျဖစ္ပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ အရမ္းလြယ္ကူျပီးစားလို ့ေကာင္းတဲ ့ပုဇြန္သုပ္ေလးပါ။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ပုဇြန္ (ေခါင္းမပါ) - ၁၀ ေကာင္
၂။ ျကက္သြန္နီ (အတုံးေသးေသးလွီး) - ခြက္ တ ၀က္
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး (အတုံးေသးေသးလွီး) - ခြက္တ ၀က္
၄။ နံနံပင္ (ပါးပါးလွီး) - ထမင္းစားဇြန္း - ၁ ဇြန္း (သို ့) ၁ ဇြန္းခဲြ
၅။ ဆား - အနည္းငယ္
၆။ သံပုရာသီး - ၂ စိတ္ (သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း စာ)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ပုဇြန္အခြံ ႏြွာထားပါ။
၂။ ပုဇြန္ျပဳတ္ ရန္ ေရေႏြးအိုးတည္ပါ။ ေရေႏြးပြက္လွ်င္ ပုဇြန္ကိုထည့္ မီးပိတ္ျပီး ၂ မိနစ္ (သို ့) ၃ မိနစ္ ထားပါ။ ထို ့ေနာက္ ပုဇြန္ ကို ေရစစ္ပါ။ (၃ မိနစ္ထက္ ပိုထားလွ်င္ ပုဇြန္ အသားမွ အခ်ိဳမ်ားထြက္သြားတတ္သည္။)
၃။ ပုဇြန္ကို ေက်ာရိုးအလည္မွ ထက္ပိုင္းပိုင္းပါ။
၄။ ပန္းကန္ တခုထဲ တြင္ ပုဇြန္ကို ထည့္ သံပုရာရည္ ညွစ္ ျပီး အနည္းဆုံး မိနစ္၃၀ နွပ္ထားပါ။
၅။စားခါနီးတြင္ လွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ျကက္သြန္နီ၊ နံနံ နွင့္ ဆားတို ့ကို ပန္းကန္တခုထဲတြင္ သမေအာင္နယ္ပါ။
၆။ ထို ့ေနာက္ ပုဇြန္ ကို ေလာင္းထည့္ျပီး ဖြဖြေလး သမေအာင္နယ္ပါ။
အရမ္းစားေကာင္းျပီး အရသာရွိတဲ ့ပုဇြန္သုပ္ကို သုံးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္။ ။ ျကက္သြန္နီ နွင္ ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ျကိုက္နွစ္သက္က ပိုထည့္နိုင္ပါသည္။)
(၁ ခြက္ = 240ml = ရိုးရိုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္) (ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon= 15 ml
မကၠဆီကန္ စတိုင္လ္ သုပ္ထားတဲ ့ပုဇြန္သုပ္ေလးပါ။ လူျကိုက္မ်ားတဲ ့ပုဇြန္သုပ္တမ်ိဳးလဲ ျဖစ္ျပီး ျမန္မာပါးစပ္နဲ ့လဲ ကိုက္တဲ ့အသုပ္တမ်ိဳးပါ။ ဒီပုဇြန္သုပ္နည္းမသိခင္ကေတာ
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ပုဇြန္ (ေခါင္းမပါ) - ၁၀ ေကာင္
၂။ ျကက္သြန္နီ (အတုံးေသးေသးလွီး) - ခြက္ တ ၀က္
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး (အတုံးေသးေသးလွီး) - ခြက္တ ၀က္
၄။ နံနံပင္ (ပါးပါးလွီး) - ထမင္းစားဇြန္း - ၁ ဇြန္း (သို ့) ၁ ဇြန္းခဲြ
၅။ ဆား - အနည္းငယ္
၆။ သံပုရာသီး - ၂ စိတ္ (သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း စာ)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ပုဇြန္အခြံ ႏြွာထားပါ။
၂။ ပုဇြန္ျပဳတ္ ရန္ ေရေႏြးအိုးတည္ပါ။ ေရေႏြးပြက္လွ်င္ ပုဇြန္ကိုထည့္ မီးပိတ္ျပီး ၂ မိနစ္ (သို ့) ၃ မိနစ္ ထားပါ။ ထို ့ေနာက္ ပုဇြန္ ကို ေရစစ္ပါ။ (၃ မိနစ္ထက္ ပိုထားလွ်င္ ပုဇြန္ အသားမွ အခ်ိဳမ်ားထြက္သြားတတ္သည္။)
၃။ ပုဇြန္ကို ေက်ာရိုးအလည္မွ ထက္ပိုင္းပိုင္းပါ။
၄။ ပန္းကန္ တခုထဲ တြင္ ပုဇြန္ကို ထည့္ သံပုရာရည္ ညွစ္ ျပီး အနည္းဆုံး မိနစ္၃၀ နွပ္ထားပါ။
၅။စားခါနီးတြင္ လွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ျကက္သြန္နီ၊ နံနံ နွင့္ ဆားတို ့ကို ပန္းကန္တခုထဲတြင္ သမေအာင္နယ္ပါ။
၆။ ထို ့ေနာက္ ပုဇြန္ ကို ေလာင္းထည့္ျပီး ဖြဖြေလး သမေအာင္နယ္ပါ။
အရမ္းစားေကာင္းျပီး အရသာရွိတဲ ့ပုဇြန္သုပ္ကို သုံးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္။ ။ ျကက္သြန္နီ နွင္ ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ျကိုက္နွစ္သက္က ပိုထည့္နိုင္ပါသည္။)
(၁ ခြက္ = 240ml = ရိုးရိုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္) (ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon= 15 ml
Ei San's Homemade Inspiration & ပင္လယ္စာ ဟင္းလ်ာမ်ား
No comments:
Post a Comment