မုုန္ ့ဆီေျကာ္ ျကြပ္ျကြပ္ေလး
အိစံ ငယ္ငယ္ကတည္းက အ၇မ္းျကိုုက္တဲ့ မုုန္ ့ဆီေျကာ္ျကြပ္ျကြပ္ေလးပါ။ မုုန္ ့ဆီေျကာ္ကိုု တခ်ိဳ ့က ေပ်ာ့ေပ်ာ့ေလး ျကိုုက္ျကတယ္။ အိစံကေတာ့ ျကြပ္ျကြပ္ေလးကိုု ပုုိျကုုိက္လိုု ့မီးေအးေအးနဲ့ျကြပ္ေအာင္ ေျကာ္ထားပါတယ္။ အိမ္မွာ ငယ္ငယ္ကတည္းက လာေျကာ္ေပးေနတဲ ့အန္တီျကီးတေယာက္ သင္ေပးထားတဲ့နည္းပါ။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ေကာက္ညွင္းမွဳန္ ့- ၁ ခြက္ (သိုု ့) ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း
၂။ ဆန္မွဳန္ ့- ခြက္ေလးပုုံတပုုံ (သိုု ့) ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၃။ ေဆာဒါ (baking soda) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၄။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၅။ ေညာင္ေစးက်ေအာင္ျကိုုထားေသာ ထန္းညက္၇ည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၆။ ေရ - ခြက္ေလးပုုံ သုုံးပုုံ (သိုု ့) ထမင္းစားဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
၇။ နွမ္း - ထမင္းစားဇြန္း တ ၀က္
၈။ ေထာင္းထားေသာ ေျမပဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၉။ ပါးပါးလွီးထားေသာ အုုံးသီးဖတ္
၁၀။ ေျကာ္ရန္ ဆီ
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ေကာက္ညွင္းမွဳန္ ့၊ဆန္မွဳန္ ့၊ ေဆာဒါ၊ဆား၊ ေရတိုု ့ကိုုေ၇ာရ်္ သမေအာင္ ေမြွပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ထန္းညက္၇ည္ကိုု ထည့္ရ်္ သမေအာင္ေမြွပါ။ မွုုန္ ့အနွစ္ကိုု တည နွပ္ထားပါ။ (တခ်ိဳ ့လဲ မနွပ္ပဲေျကာ္ျကပါတယ္။)
၂။ ေျကာ္ခါနီးတြင္ မွဳန္ ့နွစ္ထဲကိုု နွမ္းနဲ ့ေျမပဲေထာင္းထည့္ရ်္ သမေအာင္ေမြွပါ။
၃။ မုုန္ ့ဆီေျကာ္ရန္ အတြက္ ဒယ္အိုုးကိုု အပူေပးရ်္ ဆီပူလာလွ်င္ ေယာင္းမျဖင့္ မုုန္ ့နွစ္ကိုု ေမြွရ်္ ခပ္ပါ။ ျပီးေနာက္ဒယ္အိုုးထဲကိုုမိမ ိလိုုခ်င္သည့္အ၇ြယ္အစား ကိုုေလာင္းထည့္ပါ။ အေပၚကေန အုုံးသီးဖတ္ ျဖဴးပါ။ မီးေအးေအးျဖင့္ေျကာ္ပါ။
၄။ အျကြပ္ျကိုုက္လွ်င္ ျကာျကာေျကာ္ပါ။ အေပ်ာ့ျကိုုက္ရင္ ခနေလာက္ေျကာ္ျပီးလွ်င္ ဆီစစ္ထားပါ။
၅။ မုုန္ ့ဆီေျကာ္ ျကြပ္ျကြပ္ေလးကိုု သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
(၁ ခြက္ = 240ml = ရိုုးရိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္) (ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15ml) (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
အိစံ ငယ္ငယ္ကတည္းက အ၇မ္းျကိုုက္တဲ့ မုုန္ ့ဆီေျကာ္ျကြပ္ျကြပ္ေလးပါ။ မုုန္ ့ဆီေျကာ္ကိုု တခ်ိဳ ့က ေပ်ာ့ေပ်ာ့ေလး ျကိုုက္ျကတယ္။ အိစံကေတာ့ ျကြပ္ျကြပ္ေလးကိုု ပုုိျကုုိက္လိုု ့မီးေအးေအးနဲ့ျကြပ္ေအာင္ ေျကာ္ထားပါတယ္။ အိမ္မွာ ငယ္ငယ္ကတည္းက လာေျကာ္ေပးေနတဲ ့အန္တီျကီးတေယာက္ သင္ေပးထားတဲ့နည္းပါ။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ေကာက္ညွင္းမွဳန္ ့- ၁ ခြက္ (သိုု ့) ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း
၂။ ဆန္မွဳန္ ့- ခြက္ေလးပုုံတပုုံ (သိုု ့) ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၃။ ေဆာဒါ (baking soda) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၄။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၅။ ေညာင္ေစးက်ေအာင္ျကိုုထားေသာ
၆။ ေရ - ခြက္ေလးပုုံ သုုံးပုုံ (သိုု ့) ထမင္းစားဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
၇။ နွမ္း - ထမင္းစားဇြန္း တ ၀က္
၈။ ေထာင္းထားေသာ ေျမပဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၉။ ပါးပါးလွီးထားေသာ အုုံးသီးဖတ္
၁၀။ ေျကာ္ရန္ ဆီ
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ေကာက္ညွင္းမွဳန္ ့၊ဆန္မွဳန္ ့၊ ေဆာဒါ၊ဆား၊ ေရတိုု ့ကိုုေ၇ာရ်္ သမေအာင္ ေမြွပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ထန္းညက္၇ည္ကိုု ထည့္ရ်္ သမေအာင္ေမြွပါ။ မွုုန္ ့အနွစ္ကိုု တည နွပ္ထားပါ။ (တခ်ိဳ ့လဲ မနွပ္ပဲေျကာ္ျကပါတယ္။)
၂။ ေျကာ္ခါနီးတြင္ မွဳန္ ့နွစ္ထဲကိုု နွမ္းနဲ ့ေျမပဲေထာင္းထည့္ရ်္ သမေအာင္ေမြွပါ။
၃။ မုုန္ ့ဆီေျကာ္ရန္ အတြက္ ဒယ္အိုုးကိုု အပူေပးရ်္ ဆီပူလာလွ်င္ ေယာင္းမျဖင့္ မုုန္ ့နွစ္ကိုု ေမြွရ်္ ခပ္ပါ။ ျပီးေနာက္ဒယ္အိုုးထဲကိုုမိမ
၄။ အျကြပ္ျကိုုက္လွ်င္ ျကာျကာေျကာ္ပါ။ အေပ်ာ့ျကိုုက္ရင္ ခနေလာက္ေျကာ္ျပီးလွ်င္ ဆီစစ္ထားပါ။
၅။ မုုန္ ့ဆီေျကာ္ ျကြပ္ျကြပ္ေလးကိုု သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
(၁ ခြက္ = 240ml = ရိုုးရိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္) (ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15ml) (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
Ei San's Homemade Inspiration & ျမန္မာ့ မုုန္ ့ပဲသေရစာ နွင့္ အခ်ိဳပြဲ
No comments:
Post a Comment