မဂၤလာပါ အာရွေရႊကမၻာေျမမွေႏြးေထြးစြာႀကိဳဆိုပါတယ္ အခုလိုအလည္လာေရာက္တဲ့အတြက္လည္းေက်းဇူးတင္ပါတယ္ အာရွေရႊကမၻာေျမသို႔အလည္ေရာက္ရွိလာၾကေသာ မိတ္ေဆြသူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးစိတ္ခ်မ္းသာကိုယ္က်န္းမာၿပီးေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ့ၾကပါေစ

Sunday 8 May 2016

မုုန္ ့ေရပါး (သိုု ့) ေရမုုန္ ့(သိုု ့) မုုန္ ့ပစ္သလက္အပါး
















မုုန္ ့ေရပါး (သိုု ့) ေရမုုန္ ့(သိုု ့) မုုန္ ့ပစ္သလက္အပါး

မုုန့္ေ၇ပါးကိုု ေနရာေဒသအလိုုက္ အမ်ိဳးမ်ိဳးေခၚျကပါတယ္။ အိစံကေတာ့ ေခၚနည္းသုုံးမ်ိဳးပဲသိတယ္။ အျခားေခၚနည္းေတြရွိရင္လဲေျပာျပျကေနာ္။ မုုန္ ့ေရပါးကိုု ဘုုရားပြဲေတြမွာ အျမဲ၀ယ္စားျဖစ္တယ္။ ဆီေတာ့မ်ားေပမယ့္ အ၇မ္းစားေကာင္းတယ္။ အိစံအိမ္မွာ လုုပ္စားတာကေတာ့ ဆန္မွဳန္ ့တမ်ိဳးထဲကိုုသုုံးထားတာပါ။ တခ်ိဳ ့ကေတာ့ ပဲမွဳန္ ့ထည့္ျကတယ္။ ပဲမွဳန္ ့ထည့္ျပီးစမ္းလုုပ္ျကည့္တယ္ ဘာမွသိပ္မထူးျခားတာေျကာင့္ ဆန္မွဳန္ ့တမ်ိဳးထဲကိုုပဲ သုုံးျပီးလုုပ္စားေတာ့တယ္။ေစ်းသည္ေတြကေတာ့ သံဒယ္အိုုးကိုု သုုံးလိုု ့မီးျပင္းျပင္းနဲ ့လုုပ္လိုု ့ရေပမယ့္ အိမ္မွာ မကပ္တဲ့အိုုးကိုု သုုံးမည္ဆိုုလွ်င္ မီးကိုု medium ေလာက္နဲ ့ပဲလုုပ္လိုု ့ရပါတယ္။ မီးမျပင္းမွ ျကြပ္ျကြပ္ရြရြေလး ကိုု ရမွာပါ။ တခ်ိဳ ့က မုုန့္ေရပါးထဲကိုု ေဂၚဖီထုုပ္တိုု ့ပဲပင္ေပါက္တိုု ့ထည့္စားျကပါတယ္။ အဲတာေတြ ထည့္ရင္ေတာ့ ဒယ္အိုုးကိုု အဖုုံးခနအုုပ္၇ပါတယ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား (၁၀ ခ်ပ္စာအတြက္)
၁။ ဆန္မွဳန္ ့- ၁ ခြက္
၂။ ေရ - ၃ ခြက္
၃။ ေဆာဒါမွုုန္ ့(baking soda) -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၄။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၅။ ပဲျပဳတ္ - လက္တဆုုပ္စာ
၆။ ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္ - အနည္းငယ္
၇။ ခ၇မ္းခ်ဥ္သီး - ၂ လုုံး (ပါးပါးလွီးထားပါ။)
၈။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ငရုုတ္သီး - အနည္းငယ္
၉ ။ မဆလာ နွင့္ ဆား (မုုန္ ့အေပၚမွျဖဴး ၇န္အတြက္)
၁၀။ ဆီ
၁၁။ ျကက္ဥ (မထည့္လဲရ)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဆန္မွဳန္ ့၊ေရ၊ ေဆာဒါမွဳန္ ့နွင့္ ဆားတိုု့ကိုု ဇလုုံတခုုထဲတြင္ ေဖ်ာ္ထားပါ။ ေဆာဒါမွဳန္ ့မရွိလွ်င္ မုုန္ ့အ၇ည္ကိုု အနည္းဆုုံး ၄ နာရီခန္ ့နွပ္ထားပါ။ အိစံကေတာ့ ေဆာဒါ ထည့္ျပီးလဲ နွပ္ထားတတ္ပါတယ္။ ပိုုျကြပ္ပါတယ္။ မႏွပ္ထားပဲ ျပဳလုုပ္လိုု ့လဲရပါတယ္။
၂။ မုုန္ ့ျပဳလုုပ္မည့္ မကပ္တဲ ့အိုုးကိုု မီးဖိုုေပၚမွာ အပူေပးပါ။ medium heat နဲ ့ပဲ အပူေပးပါ။ ပူလာလွ်င္ ဆီကိုု ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္ခန္ ့ထည့္ရ်္ အိုုးကိုု ကိုုင္ျပီး ဆီမ်ား အိုုးအနွံ ့ျဖစ္ေအာင္ ျဖန္ ့ပါ။
၃။ ဆီပူလာလွ်င္ မုုန္ ့၇ည္ အႏွစ္ကိုု ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း နဲ ့မခပ္ခင္ အ၇င္ျပန္ေမြွပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း တ၀က္ေျကာ္ေျကာ္ကိုု ခပ္ျပီး ဒယ္အိုုးရဲ ့အလယ္မွ ထည့္ပါ။ မုုန္ ့ရည္ထည့္ေနစဥ္တြင္ လက္တဖက္က ဒယ္အိုုးကိုု ကိုုင္ထားပါ။ တဖက္က မုုန္ ့၇ည္ကိုုထည့္ေနတုုံး တဖက္က ဒယ္အိုုးကိုုကိုုင္ျပီး စက္၀ိုုင္း၀ိုုင္းသလိုု အိုုးကိုုလွဳပ္ေပးပါ။ မုုန့္ ရည္အနွစ္ေတြ ဒယ္အိုုးအႏွံ ့ျပန္ ့သြားေအာင္လိုု ့ပါ။ (ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း ထဲကမုုန့္ ရည္အနွစ္ေတြ အကုုန္ထည့္စရာမလိုုပါ။) မုုန္ ့ရည္မေ၇ာက္ေသာ ေပါက္ေနေသာေန၇ာကိုုမုုန့္ ၇ည္အနည္းငယ္ျဖည့္ပါ။
၄။ ထိုု ့ေနာက္ မုုန္ ့ေပၚကိုု ဆီပုုတ္ေပးပါ။ (အ၀တ္ပါးကိုုတူမွာပတ္ျပီး ဆီစြတ္ပါ။) ဆီပုုတ္စရာအလြယ္ တကူမရွိလွ်င္ မုုန့္ ၇ဲ ့ေဘးသားပတ္ပတ္လည္ကိုု ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ခန္ ့၀ိုုက္ျပီးထည့္ပါ။
၅။ ျကက္ဥ နဲ ့ျပဳလုုပ္မည္ဆိုုလွ်င္ ျကက္ဥ ၁ လုုံးလုုံးထည့္လွ်င္ မေကာင္းပါ။ ေပ်ာ့သြားတတ္သည္။ ခေလာက္ထားေသာ ျကက္ဥ ၁ လုုံးမွ တ ၀က္ကိုု ထည့္မွ ပိုုစားေကာင္းပါတယ္။ မုုန့္ ရည္အနွစ္ကိုု ၁ မိနစ္ခန္ ့မီးဖိုုေပၚမွာ ထားျပီးမွ ခေလာက္ထားေသာ ျကက္ဥ တ၀က္ကိုု ထည့္ပါ။
၆။ ထိုု ့ေနာက္ ပဲျပဳတ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ နံနံပင္ နွင့္ ငရုုတ္သီးတိုု ့ကိုု ထည့္ပါ။ အေပၚမွ ဆားအနည္းငယ္နွင့္ မဆလာ အနည္းငယ္ကိုု ျဖဴးေပးပါ။
၇။ မုုန္ ့ရဲ ့ေဘးသားမ်ား နီျပီး ျကြပ္လာလွ်င္ မုုန့္ ကိုုေခါက္ရ်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၈။ အလြန္စားေကာင္းျပီး ျကြပ္ရြေနတဲ ့မုုန္ ့ေရပါးကိုု သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

(၁ ခြက္ =240 ml= ရိုုးရိုုးေကာ္ဖီခြက္ တခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း) (ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml) ( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5ml)


Ei San's Homemade Inspiration ျမန္မာ့ မုုန္ ့ပဲသေရစာ နွင့္ အခ်ိဳပြဲ


No comments:

Post a Comment