ၿမီးရွည္
ၿမီးရွည္လုပ္နည္းေနရာေဒသအလိုက္အႀကိဳက္မတူၾကလို႔လုပ္နည္းေတြလည္းမတူၾကပါဘူး။ဒီနည္းေလးကဆိုဖီယာ တို႔မိရိုးဖလာ လုပ္ေရာင္းလာတဲ့နည္းေလးဘဲျဖစ္ပါတယ္။မတူညီမႈမ်ားရွိပါကမိမိနွစ္သက္ရာနည္းျဖင့္ျပဳလုပ္နိုင္ပါတယ္။
ၿမီးရွည္ျပဳလုပ္ရန္လိုအပ္ပစၥည္းမ်ား
**********************
ၿမီးရွည္ မုန္႔တီဖတ္ -တပြဲစာ
ၾကက္သားျပဳတ္ သို႔ ေပါင္းထား - တစိတ္
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - တဇြန္း (ဟင္းစားဇြန္း)
နွမ္း +(ဟြားေက်ာက္)ဆီခ်က္- တဇြန္း
ေကာ္ရည္ - ၁ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ - ဇြန္းတဝက္
ငရုပ္သီးဆီခ်က္ - လိုသေလာက္
ေျမပဲေထာင္း- တဇြန္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္ - တဇြန္း
ပဲငပိခ်ဥ္စပ္ - တဇြန္း
ၾကက္သြန္မိတ္ နံနံမိတ္ -တဇြန္း
ရွမ္းခ်ဥ္ (မုန္ညင္းခ်ဥ္) လိုသေလာက္
ၿမီးရွည္ျပဳလုပ္ရန္လိုအပ္ပစၥည္းမ်ား
**********************
ၿမီးရွည္ မုန္႔တီဖတ္ -တပြဲစာ
ၾကက္သားျပဳတ္ သို႔ ေပါင္းထား - တစိတ္
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - တဇြန္း (ဟင္းစားဇြန္း)
နွမ္း +(ဟြားေက်ာက္)ဆီခ်က္- တဇြန္း
ေကာ္ရည္ - ၁ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ - ဇြန္းတဝက္
ငရုပ္သီးဆီခ်က္ - လိုသေလာက္
ေျမပဲေထာင္း- တဇြန္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္ - တဇြန္း
ပဲငပိခ်ဥ္စပ္ - တဇြန္း
ၾကက္သြန္မိတ္ နံနံမိတ္ -တဇြန္း
ရွမ္းခ်ဥ္ (မုန္ညင္းခ်ဥ္) လိုသေလာက္
ေကာ္ရည္က်ိဳရန္လိုအပ္ေသာပစၥည္း
************************
ေရ - ၁လီတာခြဲ
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ ေျမာင္း
ဆား - ၁ဇြန္း ( Tbsp)
အခ်ိဳမႈန္႔ သို႔ ဟင္းခပ္မႈန္႔ - ၁ဇြန္း
လိေမၼာ္ေရာင္ အနည္းငယ္ (food color)
ထန္းလ်က္ - ၃လံုး
ေကာ္မႈန္႔ - ၈၀ ဂရမ္ ( ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္း)
ေကာ္မႈန္႔ေဖ်ာ္ရန္ ေရ - ၁၀၀ ml ( ၁၀ဇြန္းခန္႔ )
ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲတြင္ တပြဲလံုးအရသာကို ေကာ္ရည္ ကယူပါတယ္ ။
ေကာ္ရည္က်ိဳနည္း
************
ဦးစြာ ေရဆူအရင္တည္ပါ ၾကက္သြန္ျဖဴ ရိုက္ထည့္ပါ ။ ပါဝင္ေသာအရသာအားလံုးထည့္ပါ ။ ခ်ိဳငန္အရသာေလးပါတယ္။အရသာအေနေတာ္ရပါက အေရာင္အနည္းငယ္ထည့္ပါ။ မထည့္လည္းရပါတယ္။ပြက္ပြက္ဆူက ေကာ္မႈန္႔နွင့္ေရ ေရာေဖ်ာ္ထားသည္ကိုတ ဘက္မွ ျဖည္းျဖည္းေလာင္းက တဖက္မွအဆက္မပ်က္ေ မြေပးပါ။ ၿပီးလ်ွင္မီးေလ်ာ့ကာျပန္ဆူလာပါကမီးဖိုမွခ်ၿပီး အသံုးျပဳနိုင္ပါၿပီ။
မွတ္ခ်က္။
ယခုျပဳလုပ္သည့္အခ်ိဳးသည္ပြဲနွစ္ဆယ္ခန္႔ျပင္၍ရပါသည္။မိမိျပဳလုပ္မည့္ပြဲအေရအတြက္ကိုတိုင္းတာကိုခ်ိန္ဆျပဳ လုပ္ပါရန္။
ၿမီးရွည္ေခါက္ဆြဲျပင္ဆင္ပံု
****************
ဦးစြာ ၿမီးးရွည္ဖတ္ကို ေရေႏြးေဖ်ာပါ ။ ၿမီးရွည္အေျခာက္ျ ဖစ္ပါက၂နာရီခန္႔ႀကိဳတင္ၿပီးေရစိမ္ထားရမည္။ ေရေႏြးေ ဖ်ာၿပီးပါကပန္းကန္တြင္ထည့္ပါ။ၿပီးလ်ွင္အေ ပၚမွေကာ္ရည္ ၊ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ နွမ္းဆီခ်က္၊ၾက က္သား၊ခရမ္းခ် ဥ္သီးခ်က္၊ငရုပ္သီးဆီခ်က္ ၊ပဲငံျပာရည္၊ ေျမပဲ၊ပဲငပိခ်ဥ္စပ္၊ ၾကက္သြန္မိတ္နံနံမိတ္ တို႔ထည့္ၿပီး ရွမ္းခ်ဥ္ျဖင့္တြဲဖက္သံုးေ ဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
***နွမ္းနဲ႔ဟြားေက်ာက္ဆီခ်က္ခ်က္ရန္နွမ္းေလွာ္တစ္ပန္းကန္လံုးကိုႀကိတ္ၿပီးေႂကြပန္းကန္တြင္ထည့္ပါ။ဟြားေက်ာက္ေလွာ္ၿပီးေထာင္းထားသည္ကိုထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္းထည့္ပါ။ဆီတစ္ပန္းကန္စာကိုပူက်က္ေနေအာင္ခ် က္ၿပီးနွမ္း ဟြားေက်ာက္ေရာထားသည္ထဲေလာင္းထည့္ကာအေပၚမွအဖံုးအုပ္ထားၿပီးခဏတြင္အသံုးျပဳနိုင္ပါၿပီ။ဟြားေက်ာက္ေခၚဇီခ်ြမ္း ငရုပ္ေကာင္းကိုေစ်းမွကုန္စံုဆိုင္မ်ားတြင္ရနိုင္ပါသည္။
************************
ေရ - ၁လီတာခြဲ
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ ေျမာင္း
ဆား - ၁ဇြန္း ( Tbsp)
အခ်ိဳမႈန္႔ သို႔ ဟင္းခပ္မႈန္႔ - ၁ဇြန္း
လိေမၼာ္ေရာင္ အနည္းငယ္ (food color)
ထန္းလ်က္ - ၃လံုး
ေကာ္မႈန္႔ - ၈၀ ဂရမ္ ( ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္း)
ေကာ္မႈန္႔ေဖ်ာ္ရန္ ေရ - ၁၀၀ ml ( ၁၀ဇြန္းခန္႔ )
ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲတြင္ တပြဲလံုးအရသာကို ေကာ္ရည္ ကယူပါတယ္ ။
ေကာ္ရည္က်ိဳနည္း
************
ဦးစြာ ေရဆူအရင္တည္ပါ ၾကက္သြန္ျဖဴ ရိုက္ထည့္ပါ ။ ပါဝင္ေသာအရသာအားလံုးထည့္ပါ ။ ခ်ိဳငန္အရသာေလးပါတယ္။အရသာအေနေတာ္ရပါက အေရာင္အနည္းငယ္ထည့္ပါ။ မထည့္လည္းရပါတယ္။ပြက္ပြက္ဆူက ေကာ္မႈန္႔နွင့္ေရ ေရာေဖ်ာ္ထားသည္ကိုတ ဘက္မွ ျဖည္းျဖည္းေလာင္းက တဖက္မွအဆက္မပ်က္ေ မြေပးပါ။ ၿပီးလ်ွင္မီးေလ်ာ့ကာျပန္ဆူလာပါကမီးဖိုမွခ်ၿပီး အသံုးျပဳနိုင္ပါၿပီ။
မွတ္ခ်က္။
ယခုျပဳလုပ္သည့္အခ်ိဳးသည္ပြဲနွစ္ဆယ္ခန္႔ျပင္၍ရပါသည္။မိမိျပဳလုပ္မည့္ပြဲအေရအတြက္ကိုတိုင္းတာကိုခ်ိန္ဆျပဳ လုပ္ပါရန္။
ၿမီးရွည္ေခါက္ဆြဲျပင္ဆင္ပံု
****************
ဦးစြာ ၿမီးးရွည္ဖတ္ကို ေရေႏြးေဖ်ာပါ ။ ၿမီးရွည္အေျခာက္ျ ဖစ္ပါက၂နာရီခန္႔ႀကိဳတင္ၿပီးေရစိမ္ထားရမည္။ ေရေႏြးေ ဖ်ာၿပီးပါကပန္းကန္တြင္ထည့္ပါ။ၿပီးလ်ွင္အေ ပၚမွေကာ္ရည္ ၊ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ နွမ္းဆီခ်က္၊ၾက က္သား၊ခရမ္းခ် ဥ္သီးခ်က္၊ငရုပ္သီးဆီခ်က္ ၊ပဲငံျပာရည္၊ ေျမပဲ၊ပဲငပိခ်ဥ္စပ္၊ ၾကက္သြန္မိတ္နံနံမိတ္ တို႔ထည့္ၿပီး ရွမ္းခ်ဥ္ျဖင့္တြဲဖက္သံုးေ ဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
***နွမ္းနဲ႔ဟြားေက်ာက္ဆီခ်က္ခ်က္ရန္နွမ္းေလွာ္တစ္ပန္းကန္လံုးကိုႀကိတ္ၿပီးေႂကြပန္းကန္တြင္ထည့္ပါ။ဟြားေက်ာက္ေလွာ္ၿပီးေထာင္းထားသည္ကိုထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္းထည့္ပါ။ဆီတစ္ပန္းကန္စာကိုပူက်က္ေနေအာင္ခ် က္ၿပီးနွမ္း ဟြားေက်ာက္ေရာထားသည္ထဲေလာင္းထည့္ကာအေပၚမွအဖံုးအုပ္ထားၿပီးခဏတြင္အသံုးျပဳနိုင္ပါၿပီ။ဟြားေက်ာက္ေခၚဇီခ်ြမ္း ငရုပ္ေကာင္းကိုေစ်းမွကုန္စံုဆိုင္မ်ားတြင္ရနိုင္ပါသည္။
Sofia Food Paradise
No comments:
Post a Comment