မဂၤလာပါ အာရွေရႊကမၻာေျမမွေႏြးေထြးစြာႀကိဳဆိုပါတယ္ အခုလိုအလည္လာေရာက္တဲ့အတြက္လည္းေက်းဇူးတင္ပါတယ္ အာရွေရႊကမၻာေျမသို႔အလည္ေရာက္ရွိလာၾကေသာ မိတ္ေဆြသူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးစိတ္ခ်မ္းသာကိုယ္က်န္းမာၿပီးေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ့ၾကပါေစ

Tuesday 19 January 2016

မ၇မ္းသီးထမင္းေထာင္း @ သက္သက္လြတ္ငါးခ်ဥ္


















မ၇မ္းသီးထမင္းေထာင္း @ သက္သက္လြတ္ငါးခ်ဥ္ ♡


႐ွမ္းျပည္ကအစားအစာတခုျဖစ္တဲ့သက္လြတ္ငါးခ်ဥ္ေၾကာ္၊မရမ္းသီးထမင္းေထာင္းလို႔ေခၚပါတယ္။မရမ္းသီးအစားသ၇က္သီးလည္းသံုးလို႔၇ပါတယ္။ထမင္းနဲ႔တြဲစားလို႔၇သလိုအစာေျပသားေရစာအျဖစ္လည္းလုပ္စားေလ့႐ွိပါတယ္။လုပ္စားၾကည့္၇ေအာင္ေနာ္ ။******
ထမင္းျဖဴ - တစ္ပန္းကန္
မ၇မ္းသီး သို႔ သ၇က္သီးစိမ္း - လက္တစ္ဆုပ္
ၾကက္သြန္နီ -ႏွစ္လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ ေျမာင္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - တစ္လံုး
င၇ုပ္သီးစိမ္း - ၅ေတာင့္
နံနံပင္ - အနည္းငယ္
ဆီ - အနည္းငယ္
အေ၇ာင္တင္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း 
နႏြင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ဆား - လိုသေလာက္
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - အနည္းငယ္
နႏြင္းအေ၇ာင္တင္မထည့္ဘဲအျဖဴထည္လည္းေၾကာ္စားႏိုင္ပါတယ္။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
************
(၁)ဦးစြာထမင္းႏွင့္မ၇မ္းသီး သို႔ သရက္သီးကိုေထာင္းထားႀကိတ္ထားပါ။
(၂)ၾကက္သြန္နီပါးပါးစိတ္ထားပါ။ၾကက္သြန္ျဖဴေသးေသးစိတ္၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးေသးေသးစိတ္ထားပါ။င၇ုပ္သီးထက္ျခမ္းျခမ္းထားပါ။
(၃)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကအိုးထည္းတြင္ဆီထည့္ၿပီးၾကက္သြန္ကိုဆီသပ္ပါ။ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ပါ။နႏြင္းအေ၇ာင္တင္ထည့္ပါ။
(၄)ၾကက္သြန္ႏြမ္းပါကခ၇မ္းခ်ဥ္သီးထည့္ပါ။ဆားဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ပါ။ေထာင္းထားေသာထမင္းကိုထည့္ၿပီးသမေအာင္မီးေအးေအးျဖင့္ ေၾကာ္ပါ။အိုးမကပ္ေစ၇န္အဆက္မပ်က္ေမြေပးပါ။
(၅)အားလံုးသမၿပီးဆီျပန္လံုးလာပါကအ၇သာအေပါ့အငံျမည္းၿပီးင၇ုပ္သီးစိမ္းႏွင့္နံနံပင္ထည့္ကာပန္းကန္တြင္တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

ပါဝင္ပစၥည္း

Sofia Food Paradise 


ခ်ာပါတီ ♡ Chapati




ခ်ာပါတီ ♡ Chapati


ခ်ပါတီလုပ္နည္းအမ်ိဳမ်ိဳး႐ွိပါတယ္။အေျခခံအားျဖင့္ေတာ့တူညီၾကျပီးပါဝင္ပစၥည္းအနည္းငယ္ကြဲျပားၾကပါတယ္။ဂ်ံဳၾကမ္းကိုသာအသံုးျပဳၿပီးျပဳလုပ္ရပါတယ္။
ခ်ပါတီDough
*********
Wheat Flour - ၃၅၀ဂရမ္ (ဂ်ံဳၾကမ္း)
ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
ဆား - လ႓က္ဇြန္း တစ္ဝက္
သၾကား - နွစ္ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
ေရ - ၁၇၅ ml
ဆီ - ၂၀ ဂရမ္
ျပဳလုပ္နည္း
*******
(၁)ဇလံုတခုတြင္ဂ်ံဳမႈန္႔နွင့္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကိုထည့္ၿပီးဆယ္မိနစ္ခန္႔နွယ္ ၿပီး နွပ္ထားပါ။
(၂)ဂ်ံဳနွပ္လ်ွင္မိမိနွစ္သက္ရာဆိုဒ္အလံုးေလးမ်ားလံုးပါ(ခုလုပ္ထားတဲ့ ဆိုဒ္ရွစ္ခုရပါတယ္)
(၃)ၿပီးလ်ွင္လံုးထားေသာဂ်ံဳကိုလိမ့္တုံးျဖင့္ျဖန္႔ၿပီးအလယ္တြင္ဆီသုတ္ကာေလးေထာင့္ေလးေခါက္ၿပီးဘမ္းတခုတြင္ထည့္၍ဖံုးအုပ္ထားပါ။
(၄)ဂ်ံဳလံုးအားလံုးေခါက္ၿပီးပါကပထမဆံုးအလံုးမွစကာဂ်ံဳမႈန္႔ျဖဴးၿပီးသာသာ ျဖန္႔ပါ ။
(၅)အိုးတခုတြင္ဆီ (သို႔ ) ေထာပတ္သုတ္ၿပီး ေၾကာ္ပါ မီးပ်င္းရပါမယ္။အေရာင္ရလ်ွင္တဖက္ကိုလွန္ၿပီးဆက္ေၾကာ္ပါ။အေပၚမ်က္နွာျပင္ကိုေထာပတ္သို႔ ဆီသုတ္ေပးပါ။
(၆)နွစ္ဘက္လံုးအေရာင္ရလ်ွင္ခ် ၿပီးမသံုးေဆာင္မွီအိုးတခုတြင္ ထည့္ၿပီးေလလံုေအာင္အုပ္ထားပါ။(ေလသလပ္ကမာေျခာက္ေျခာက္ ျဖစ္တတ္ပါတယ္)
(၇)ၾကက္သားဟင္း၊အာလူးဟင္း၊ပဲဟင္း၊စြတ္ျပဳတ္ႏွစ္သက္၇ာျဖင့္ (ၾကက္သြန္၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးပူစီနံ)အခ်ဥ္သုပ္ၿပီးတြဲဖက္သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။

Sofia Food Paradise

ပုဇြန္ေကာ္ျပန္႔စိမ္း ♡ Popiah (Fresh Spring Rolls)
















ပုဇြန္ေကာ္ျပန္႔စိမ္း ♡ Popiah (Fresh Spring Rolls)


ေကာ္ျပန္႔ေၾကာ္ေကာ္ျပန္႔စိမ္းကိုေနရာေဒသအလိုက္ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးျပဳလုပ္စားသံုးေလ့႐ွိပါတယ္။ခုလုပ္ထားတဲ့ပံုစံကေတာ့စကၤာပူမွာpopiahလို႔လူသိမ်ားတဲ့ေကာ္ျပန္႔စိမ္းျဖစ္ပါတယ္။အခ်ိဳအစပ္ပံုစံႏွစ္မ်ိဳး႐ွိပါတယ္။လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ေကာ္ျပန္ ့ဖက္ - ၁၅ရြက္
ဆလပ္ရြက္ - ႏွစ္ပင္ ခင္းရန္
စိမ္းစားဥ - တလံုး အႀကီး
မုန္လာဥနီ - တစ္ေတာင့္
ေဂၚဖီ - တစ္ထုပ္ အေသး
ဘိုစားပဲ သို႔ ေရႊပဲ - လက္တစ္ဆုပ္
ပဲပင္ေပါက္ - ၁၅၀ဂရမ္ တဆယ္သားခန္႔
ပဲျပား - ႏွစ္တံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ေျမာင္း
ၾကက္သြန္မိတ္ - ၅ပင္
ပုဇြန္ - ၁၅ေကာင္(ဂဏန္းႏွစ္သက္ရာ)
ဆား - အနည္းငယ္
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ဆီ - အနည္းငယ္
တြဲဖက္ေဆာ့စ္
**********
Sweet Sauce
Sambal Sauce
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္
ေျမပဲႏွမ္းေထာင္း
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)ေကာ္ျပန့္ဖက္ကိုခြာၿပီးအဝတ္ေရစိုဖန္႔ဖန္႔ျဖင့္အုပ္ထားေပးပါ။
(၂)ပုဇြန္ကိုအခြံသင္ၿပီးေရေဆးသန္႔စင္ကာျပဳတ္ထားသို႔ေၾကာ္ထားပါ။သတ္သတ္လြတ္လည္းလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
(၃)အသီးအႏွံမ်ားျဖစ္သည့္ေဂၚဖီ၊ဥနီ၊ပဲသီးစိမ္းစားဥတို႔ကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးေသးေသးစိတ္ထားပါ။ပဲျပားကိုေသးေသးစိတ္ၿပီးေၾကာ္ထားပါ။
(၄)အိုးတခုတြင္ဆီထည့္ၿပီးၾကက္သြန္ျဖဴေသးေသးစိတ္ကာဆီသပ္ပါ။လွီးျဖတ္ထားေသာသီးႏွံမ်ားကိုထည့္ၿပီးမီးျပင္းျဖင့္ေၾကာ္ပါ။
(၅)ဆားဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ၿပီးေမြေပးကာအရသာအေပါ့အငံျမည္းၿပီးထြက္လာေသာေရမ်ားက္ိုစစ္ထားပါ။
(၆)ေရစစ္သြားပါကၾကက္သြန္မိတ္ပဲျပားေၾကာ္တို႔ကိုေသးေသးလွီးၿပီးသမေအာင္ေမြေပးကာေကာ္ျပန္႔ထုပ္ရန္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
(၇)အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကေကာ္ျပန့္ဖက္ကိုခင္းပါ။ႏွစ္သက္ရာေဆာ့ကိုအလယ္တြင္လူးပါ။ဆလပ္ရြက္ခင္းၿပီးေၾကာ္ထားေသာသီးႏွံစံု၊ပုဇြန္တို့ကိုအေပၚမွတင္ၿပီးမိမိႏွင့္နီးရာဘက္မွစတင္လိတ္ေပးပါ။(၈)ၿပီးလ်ွင္လိုသလိုလွီးျဖတ္ၿပီးပန္းကန္တြင္ထည့္ကာအေပၚမွႏွစ္သက္ရာေဆာ့စ္ေျမပဲႏွမ္းေထာင္းၾကက္သြန္ေၾကာ္ျဖဴးၿပီးတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။ၾကက္ဥထည့့္လိုပါကၾကက္ဥကိုအခ်ပ္လိုက္ေၾကာ္ၿပီးအမ်ွင္စိတ္ကာထည့္ႏိုင္ပါတယ္။


Sofia Food Paradise 

တံုယမ္းဟင္းခ်ိဳ



















တံုယမ္းဟင္းခ်ိဳTom Yum 


တံုယမ္းဟင္းခ်ိဳကိုေဒသအလိုက္မတူညီတဲ့ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္ျကပါတယ္။ဆိုဖီယာ၇ဲ႔ယိုးဒယားဆ၇ာႏွစ္ေယာက္ခ်က္တာလည္းတမ်ိဳး ဆီပါ။တေယာက္ကႏို႔စိမ္းနဲ့အုန္းႏို႔သံုးတယ္။တေယာက္ကမသံုး ပါဘူး။ဆိုဖီယာေတာ့မထည့္တာပိုႀကိဳက္လို႔ဒီနည္းကိုဘဲတင္ေပးလိုက္ပါတယ္။သူငယ္ခ်င္းတို႔မတူတာေတြ႐ွိခဲ့မယ္ဆိုလည္းကိုယ္ႀကိဳက္တဲ့နည္းနဲ႔ကိုယ္ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*******
တစ္ပြဲ (၃ေယာက္စာ)
ၾကက္ျပဳတ္၇ည္ သို႔ ေ၇ - ၅၀၀ml
ၾကက္သြန္နီ - တစ္လံုး
ခ၇မ္းခ်ဥ္သီး - တစ္ျခမ္း
စပါးလင္ - တစ္ေခ်ာင္း
ပဒဲေကာ- ၃ျပား
ေ႐ွာက္ခါး၇ြက္ - ၂၇ြက္
မိႈ - လက္တစ္ဆုပ္ (ေကာက္၇ိုးမိႈ)
ၾကက္သား သို႔ ပုဇြန္ ပင္လယ္စာ - တစ္ပန္းကန္
င၇ုပ္သီးစိမ္း - ဆယ္ေတာင့္
သံပု၇ာသီး - တစ္လံုး (စားပြဲတင္၂ဇြန္း)
ယိုးဒယားငံျပာ၇ည္ - ၂ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ သၾကား - လၻက္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
တံုယမ္းအႏွစ္ - တစ္ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
အခဲထည့္လိုကတခဲထည့္ပါ။
နံနံပင္ - အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
***********
(၁)ဦးစြာပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကိုျပင္ဆင္လွီးျဖတ္ထား၇ပါမယ္။ၾကက္သြန္ကိုအေနေတာ္အတံုးျဖတ္ထားပါ။ခ၇မ္းခ်ဥ္သီးကိုအေျမာင္းႀကီးႂကီးလွီးထားပါ။ေကာက္၇ိုးမိႈကိုေလးစိတ္စိတ္ထားပါ။စပါးလင္ကိုအျပင္ခြံခြာႁပီးခပ္ေစာင္းေစာင္းထူထူလွီးျဖတ္ထားပါ။ပဒဲေကာကိုပါးပါးလွီးထားပါ။ၾကက္သားကိုအေနေတာ္အတံုးလွီးျဖတ္ထားပါ။ပုဇြန္ကိုသန္႔စင္ထားပါ။ပင္လယ္စာထည့္လိုပါကျပင္ဆင္လွီးျဖတ္ထားပါ။
(၂)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကအိုးတခုတြင္ၾကက္ျပဳတ္၇ည္ သို႔ ေ၇ကိုထည့္ပါ။ၾကက္သြန္နီ၊စပါးလင္၊ပဒဲေကာ၊မိႈ ၾကက္သားထည့္လိုကထည့္ပါ။တံုယမ္းအႏွစ္ထည့္ၿပီးမီးဖိုေပၚတည္ပါ။
(၃)အရသာငံျပာ၇ည္ႏွင့္ဟင္းခပ္မႈန္႔သၾကားထည့္ၿပီးဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။
(၄)ဆူပြက္ပါကေ႐ွာက္၇ြက္၊ပုဇြန္ႏွင့္ခ၇မ္းခ်ဥ္သီးထည့္ၿပီးျပန္လည္ဆူပြက္သည္ထိထားပါ။
(၅)ျပန္လည္ဆူပြက္လာပါကအ၇သာအေပါ့အငံျမည္းကာမီးပိတ္ၿပီးသံပု၇ာ၇ည္ႏွင့္င၇ုပ္သီးစိမ္းထည့္ကာခ်ဥ္ငံစပ္အ၇သာျပင္ၿပီးနံနံပင္အုပ္ကာတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါႁပီ။
မွတ္ခ်က္။
ေ၇ွာက္၇ြက္၊ခ၇မ္းခ်ဥ္သီး၊ပုဇြန္ႏွင့္ပင္လယ္စာကို ခ်ခါနီးမွထည့္ပါ။ ေနာက္ဆံုးသံုးေဆာင္မည့္အခ်ိန္မွသာင၇ုပ္သီး၊သံပု၇ာသီးထည့့္ပါ။ငံျပာ၇ည္မထည့္ခင္သံပု၇ာ၇ည္မထည့္ရ။ဟင္းခ်ိဳေကာင္းေကာင္း၇ဖို႔အတြက္ ဒီအခ်က္ေလးေတြကိုသတိထားျပီးထည့္ ၾကည့္ပါေနာ္။


Sofia Food Paradise

တံုယမ္းထမင္းေၾကာ္ ♡ Seafood Tom Yum Fried Rice














တံုယမ္းထမင္းေၾကာ္ ♡Seafood Tom Yum Fried Rice


တံုယမ္းဆိုရင္မ်ားေသာအားျဖင့္ဟင္းခ်ိဳဘဲလုပ္ေသာက္ၾကတာမ်ားပါ တယ္။ခုေတာ့ထမင္းေၾကာ္ေလးေၾကာ္ထားတယ္ေနာ္။ထမင္းေၾကာ္ အရမ္းႀကိဳက္ၿပီးပံုစံရိုးရိုးစားရတာၿငီးေငြ႕ေနသူ မ်ားအတြက္ပံုစံအသစ္ တမ်ိဳးနဲ႔အရသာထူးကဲလွတဲ့ပင္လယ္စာ တံုယမ္းထမင္းေၾကာ္ ခ်ဥ္စပ္ ေလးေၾကာ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
******
ထမင္းျဖဴ - တစ္ပြဲ
ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
ၾကက္သြန္နီ - တစ္ျခမ္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ေျမာင္း
တံုယမ္းနွစ္ - တစ္ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
(အခဲဆိုေရေဖ်ာ္သံုးပါ)
ပုဇြန္ - ၅ ေကာင္ (နွစ္သက္ရာအသား)
စပါးလင္ - တစ္ပိုင္း
ေရွာက္႐ြက္ - နွစ္႐ြက္
ပဒဲေကာ - ၃ျပား
ငရုပ္သီးစိမ္း - နွစ္ေတာင့္
ငံျပာရည္ - ဇြန္းတဝက္ စားပြဲတင္ဇြန္း
ခရုဆီ - တစ္ဇြန္း
နံနံပင္ - အနည္းငယ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - သံူးေျမာင္း
သခြားသီး - အနည္းငယ္
ဆီ - ၃ဇြန္း
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
************
(၁)ထမင္းျဖဴတစ္ပြဲက္ိုအေအးခံထားပါ။ပုဇြန္ကိုေက်ာခြဲသန္႔စင္ထားပါ။ၾကက္သြန္ပါးပါးစိတ္၊ၾကက္သြန္ျဖဴငရုပ္သီးစိမ္းေသးေသးစိတ္စပါးလင္ကိုအတြင္းႏုသည့္အပိုင္းထိခြာၿပီးပါးပါးေလစိတ္ထားပါ။ပဒဲေကာပါးပါးစ္ိတ္ထားပါ။ေရွာက္ခါး႐ြက္ကိုလည္းအမ်ွင္ေလးျဖစ္ေအာင္စိတ္ထားပါ။ၾကက္ဥကိုေခါက္ထားပါ။ခရမ္းခ်ဥ္သီး စိတ္ထားပါ။
(၂)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကဒယ္အိုးကိုအပူေပးၿပီးဆီအနည္းငယ္ျဖင့္အိုးကင္းကပ္ပါးပါးေလးေၾကာ္ၿပီးအျပင္ထုတ္ကာအမ်ွင္ေလးမ်ားစိတ္ထားပါ။တခါတည္းေရာေၾကာ္လိုကေၾကာ္ပါ။
(၂)ဆီတစ္ဇြန္းထည့္ၿပီးပုဇြန္ၾကာ္ၿပီးဖယ္ထုတ္ထားပါ။
(၃)ဆီတစ္ဇြန္းထည့္ၿပီးၾကက္သြန္နီ၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊စပါးလင္၊ပဒဲေကာ၊ေရွာက္႐ြက္တို႔ကိုဆီသပ္ပါ။တံုယမ္းအနွစ္ထည့္ၿပီးဆီသပ္ပါ။
(၄)ထမင္းျဖဴထည့္ပါ။ငံျပာရည္၊ခရုဆီထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးပါ။
(၅)အရသာအေပါ့အငံျမည္းကာၾကက္ဥပုဇြန္ခရမ္းခ်ဥ္သီးငရုပ္သီးတို႔ကိုထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးၿပီးပန္းကန္တြင္တည္ခင္းကာနံနံပင္သခြာသီးနွင့္တြဲဖက္၍အရသာရွိလွေသာတံုယမ္းထမင္းေၾကာ္ကိုသံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။

Sofia Food Paradise

Wednesday 6 January 2016

ပုဇြန္ကုန္းေဘာင္















ပုဇြန္ကုန္းေဘာင္ ♡
ထမင္းၿမိန္ေစမဲ့ပုဇြန္ကုန္းေဘာင္ႀကီးေၾကာ္ဆိုင္ဟင္းေလးကို အေတာ္မ်ားမ်ားႏွစ္သက္ၾကလိမ့့္မယ္ထင္ပါတယ္။ခ်က္ရလြယ္ကူျမန္ဆန္တဲ့ဟင္းတခြက္လည္းျဖစ္ပါတယ္။ဆိုဖီယာေတာ့ဆီျပန္ဟင္းေတြကိုအခ်ိန္ေပးၿပီးတမနက္ခင္းလံုးခ်က္ရတဲ့ဟင္းေတြထက္စာရင္ခုလိုခုေၾကာ္ခုစားအေၾကာ္ဟင္းပြဲေလးေတြပိုႀကိဳက္ပါတယ္။(ပ်င္းတာ tongue emoticon ) ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားၾကိဳတင္လွီးျဖတ္ထားၿပီးစားခါနီးမွသာလ်ွင္ေၾကာ္ၿပီးပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။ခ်က္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္ ။
ပါဝင္ပစၥည္း
******
ပုဇြန္ - ဆယ္ေကာင္ (ၾကက္၊ငါး၊အမဲသား)
ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၂လံုး
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း - တစ္ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ဆား -ဇြန္းတဝက္
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ေကာ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး -တစ္ျခမ္း
ေရႊပဲ - ၅ေတာင့္
င႐ုပ္သီးေျခာက္ - ၅ ေတာင့္
ေ႐ွာက္ေကာ တ႐ုပ္မဆလာ - အနည္းငယ္
Sweet Soya Sauce - တစ္ဇြန္း
(အေနာက္ရည္)
ဆီ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
************
(၁)ဦးစြာပထမပုဇြန္ကိုေရေဆးသန္႔စင္ေက်ာခြဲထားပါ။ဆား၊ဟင္းခ ပ္မႈန္႔၊ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ေကာ္မႈန္႔ထည့္ႁပီးနယ္ထားပါ။
(၂)ၾကက္သြန္နီအတုံးၾကီးလွီးထားပါ။ခရမ္းခ်ဥ္သီးအတံုးၾကီးစိတ္ထားပါ။င႐ုပ္သီးေျခာက္ေခ်ြထားပါ။ေရႊပဲကိုတဝက္စိတ္ထားပါ။
(၃)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကဒယ္အိုးတြင္ဆီထည့္ၿပီးအပူေပးပါ။(ဆီအနည္းငယ္ပိုထည့္ေပးမွဟင္းပြဲလွပါတယ္။)
(၄)ဆီပူလ်ွင္င႐ုပ္ေျခာက္ကိုကြၽမ္းေအာင္ေၾကာ္ၿပီးဖယ္ထုတ္ထား ပါ။ပုဇြန္ကိုဆီပူတြင္တခ်က္ခ်ေၾကာ္ပါ။တဝက္က်က္အေနထားရပါကဆယ္ယူဆီစစ္ထားပါ။
(၅)အိုးထဲမွဆီအခ်ိဳ႕ကိုဖယ္ထုတ္ၿပီးၾကက္သြန္ထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။ မီးျပင္းျဖင့္အေ၇ာင္ေျပာင္း၇ံုေၾကာ္ပါ ။ပုဇြန္၊ေ၇ႊပဲ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ။
(၆)ၾကက္ျပဳတ္ရည္သို႔မဟုတ္ေ၇အနည္းငယ္ထည့္ေပးပါ။အေနာက္ရည္ထည့္ၿပီးေမြေပးပါ။ေနာက္ဆံုးတြင္ေ႐ွာက္ေကာမႈန္႔ထည့့္ၿပီးင႐ုပ္သီးေျခာက္ေၾကာ္ထည့္ကာသမေအာင္ေမြေပးၿပီးပန္းကန္တြင္တည္းခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

Sofia Food Paradise &  
တ႐ုပ္အစားအစာမ်ား.



ပုဇြန္ေပါင္း ♡ Steamed Prawn with Lime sauce





















ပုဇြန္ေပါင္း ♡Steamed Prawn with Lime sauce


ယိုးဒယားအစားအစာထဲကလူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ခ်ဥ္ငံစပ္ပုဇြန္ေပါင္းေလးျဖစ္ပါတယ္။ပုဇြန္ေပါင္းဆိုေပမဲ့ပုဇြန္ကိုျပဳတ္ၿပီးခ်ဥ္ငံစပ္ေဆာ့စ္နဲ႔တြဲဖက္စားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ပါတီပြဲ၊မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာလွပတဲ့ခံတြင္းဖြင့္စာအေနနဲ႔တည္ခင္းႏိုင္ပါတယ္။ပါဝင္ပစၥည္းအနည္းငယ္နဲ႔ျပဳလုပ္ရလြယ္ကူတဲ့ပုဇြန္ေပါင္းနဲ႔ေဆာ့စ္ျပဳလုပ္နည္းေလးကိုမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
******
ပုဇြန္ - လိုသေလာက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ေလးေျမာင္း
ငရုပ္သီးစိမ္း - ငါးေတာင့္
ယိုးဒယားငံျပာရည္ - ၂ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
သံပုရာရည္ - ၂ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း လ႓က္ဇြန္း
သၾကား - တစ္ဇြန္း လ႓က္ဇြန္း
နံနံပင္အရိုး - တစ္ဇြန္း( ႏုတ္ႏုတ္စင္း)စားပြဲတင္ဇြန္း
နံံနံပင္/သံပုရာသီး - အလွဆင္ရန္
ျပဳလုပ္နည္း
******
(၁)ဦးစြာအိုးတြင္ေ၇ထည့္ၿပီးအသင့္တည္ထားပါ။လပ္ဆပ္ေသာပုဇြန္ကိုအေမႊးအမ်ွင္မ်ားသန္႔စင္ထားပါ။ေဘးတြင္ဇလံုတခုျဖင့္ေ၇ခဲေ၇အဆင္သင့္ျပဳလုပ္ထားပါ။
(၂)ေ၇ဆူပြက္ပါကေ၇ထဲသို႔သံပု၇ာသီးတစ္ျခမ္းညစ္ထည့္ပါ။
(၃)သန္႔စင္ၿပီးသားပုဇြန္ကိုေ၇ဆူတြင္ေလးမိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီးဆယ္ယူကာအသင့္ျပဳလုပ္ထားေသာေရခဲေရတြင္စိမ္ၿပီးဆယ္ယူေရစစ္ထားပါ။
(၄)ေဆာ့စ္ျပဳလုပ္ရန္အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၃ေျမာင္းကိုႏုတ္ႏုတ္ စင္းၿပီးတစ္ေျမာင္းကိုပါးပါးစိတ္ထားပါ။
(၅)ငရုပ္သီးစိမ္းနွင့္နံနံပင္အရိုးကိုႏုတ္ႏုတ္စိတ္ထားပါ။
(၆)ပန္းကန္လံုးတခုတြင္ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ငရုပ္သီး၊နံနံရိုးစင္းထားသည္တို႔ကိုထည့္ၿပီးငါးငံျပာရည္၊သံပုရာရည္၊ဟင္းခတ္မႈန္႔၊သၾကားတို႔ကိုထည့္၍ေမြေပးပါ။
(၇)ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာလိုအပ္ပါကျဖည့္စြက္ပါ။ေဆာ့စ္မ်ားမ်ားျပဳလုပ္လိုပါကဆတိုးျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
(၈)ပြဲျပင္မည့္ပန္းကန္တြင္ပုဇြန္မ်ားကိုျဖန္႔၍စီထည့္ၿပီးေဆာ့စ္ပန္းကန္ျဖင့္တြဲဖက္အလွဆင္ကာတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
*** (အက်က္မလြန္ေစ၇န္ေရခဲစိမ္ရျခင္းျဖစ္ပါတယ္)


Sofia Food Paradise 



တံုယမ္းၾကာဇံေၾကာ္ ♡ Tom Yum Fried Vermicelli
















တံုယမ္းၾကာဇံေၾကာ္ ♡ Tom Yum Fried Vermicelli


တံုယမ္းဆိုရင္မ်ားေသာအားျဖင့္ဟင္းခ်ိဳဘဲလုပ္ေသာက္ၾကတာမ်ားပါ တယ္။ခုေတာ့ၾကာဇံေၾကာ္ေလးေၾကာ္ထားပါတယ္။
ၾကာဇံေၾကာ္အရမ္းႀကိဳက္ၿပီးရိုးရိုးအခ်ိဳစားရတာၿငီးေငြ႕ေနသူမ်ားအတြက္ပံုစံအသစ္တမ်ိဳးနဲ႔အရသာထူးကဲလွတဲ့တံုယမ္းၾကာဇံေၾကာ္ခ်ဥ္စပ္ေလးေၾကာ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း 
******
ဆန္ၾကာဇံ - တစ္ပြဲစာ
ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
တံုယမ္းနွစ္ - တစ္ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
(အခဲဆိုေရေဖ်ာ္သံုးပါ)
ပုဇြန္ - ၅ ေကာင္
ၾကက္သား -အနည္းငယ္
ပဲပင္ေပါက္ - လက္တစ္ဆုပ္
ပဲျပား - တစ္စိတ္
က်ိဳခ်ိဳက္/ၾကက္သြန္မိတ္ - သံုးပင္
ငရုပ္သီးစိမ္း - နွစ္ေတာင့္(အစပ္ႀကိဳက္လ်ွင္)
ငံျပာရည္ - ဇြန္းတဝက္ စားပြဲတင္ဇြန္း
ခရုဆီ - တစ္ဇြန္း
နံနံပင္ - အနည္းငယ္
ဆီ - ၃ဇြန္း
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
************
(၁)ဆန္ၾကာဇံကိုနာရီဝက္ခန္႔ႀကိဳ ၿပီးေရစိမ္ထားပါ။ၾကက္သားေသးေသးစိတ္ထားပါ။
ပုဇြန္ကိုေက်ာခြဲသန္႔စင္ထားပါ။ၾကက္ဥကိုေခါက္ထားပါ။
(၂)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကဒယ္အိုးကိုအပူေပးၿပီးဆီအနည္းငယ္ျဖင့္ၾကက္ဥကိုအိုးကင္းကပ္ပါးပါးေလးေၾကာ္ၿပီးအျပင္ထုတ္ကာအမ်ွင္ေလးမ်ားစိတ္ထားပါ။တခါတည္းေရာေၾကာ္လိုကေၾကာ္ပါ။
(၂)ဆီတစ္ဇြန္းထည့္ၿပီးပဲျပားအတံုးေသးေသးကိုအေရာင္ရသည္ထိေၾကာ္ၿပီးဖယ္ထုတ္ထားပါ။
ၾကက္သားႏွင့္ပုဇြန္ကိုလည္းေၾကာ္ၿပီးဖယ္ထုတ္ထားပါ။
(၃)ဆီအနည္းငယ္ထပ္ထည့့္ၿပီးတံုယမ္းအနွစ္ထည့္ၿပီးဆီသပ္ပါ။
(၄)ေရစိမ္ထားေသာၾကာဇံထည့္ပါ။ငံျပာရည္ခရုဆီဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးပါ။ၾကာဇံႏူးေစရန္ေရသို႔မဟုတ္ၾကက္ျပဳတ္ရည္အနည္းငယ္ထည့္ေပးပါ။
(၅)ၾကာဇံႏူးပါကအရသာအေပါ့အငံျမည္းကာၾကက္သားပဲပင္ေပါက္က်ိဳခ်ိဳက္ပဲျပားေၾကာ္တို႔ကိုထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးၿပီးပန္းကန္တြင္တည္ခင္းကာၾကက္ဥနံနံပင္င႐ုပ္သီးနွင့္တြဲဖက္၍အရသာရွိလွေသာတံုယမ္းၾကာဇံေၾကာ္ကိုသံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။



Sofia Food Paradise 


အိမ္ရွင္မမ်ားႏွင့္ထမင္းခ်က္ျခင္းအၾကားင္းလွ်ိဳ႕၀ွက္ခ်က္မ်ား










































































 အိမ္ရွင္မမ်ားႏွင့္ထမင္းခ်က္ျခင္းအၾကားင္းလွ်ိဳ႕၀ွက္ခ်က္မ်ား
============================================
အိမ္ရွင္မမ်ားအတြက္ထမင္းခ်က္ရာတြင္ အရသာသာမက က်န္းမာေရးအတြက္အာဟာရဓာ္ေတြပါမဆံုးရႈံးေစမည့္ အလြယ္တစ္ကူတစ္ခါတည္းၿပီးျပည့္စံုေစမယ့္ နည္းေလးမ်ားကို စုစည္း တင္ျပေပးလိုက္ရပါတယ္။
.
၁။ရွာလကာရည္
ထမင္းခ်က္ရာတြင္ရွာလကာရည္တစ္စက္၊ႏွစ္စက္ထည့္ေပးရံုျဖင့္ထမင္းရဲ႕အန႔ံအရသာကိုပိုၿပီးထင္ေပၚေမႊးပ်ံ႕ေစႏိုင္မယ့္အျပင္ရာသီဥတုအလြန္ပူျပင္းၿပီးထမင္းသိုးျခင္းကိုကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။(ရွာလကာရည္နံ႔လံုး၀မထြက္ပါ)

၂။ဘီယာ
ဆန္ေဟာင္းမ်ားအထားၾကာသြားၿပီးခ်က္ျပဳတ္ရာမွာအန႔ံအရသာက ဆန္သစ္ေလာက္ မေကာင္းတဲ့အခ်ိန္မွာစိတ္မပူပါနဲ႔ဆန္အေဟာင္းကိုခ်က္ခ်ိန္မွာဘီယာအနည္းငယ္သာ ထည့္လိုက္ပါေပၚဆန္းေမႊးပမာေမႊးပ်ံ႕တဲ့ထမင္းကိုရရွိေစမွာျဖစ္ပါတယ္။

၃။ေျမပဲဆီ
ထမင္းခ်က္ရာမွာဆားအနည္းငယ္နဲ႕ေျမပဲဆီအနည္းငယ္ထည့္ေပးပါကာေရာၿပီးေမႊေပးပါကဆန္ဖြာျခင္းမရွိပဲခံတြင္းကိုေတြ႔ေစမွာျဖစ္ပါတယ္။
၄။ဆား
လက္က်န္ထမင္္းကိုျပန္ေႏြးရာတြင္ဆားအနည္းငယ္ထည့္ေပးျခင္းအားျဖင့္အနံ႔ဆိုးမ်ားကိုေပ်ာက္ေစသည့္အျပင္ခံတြင္းတြင္လည္းႏူးညံ႔ေနေစမွာေသခ်ာပါတယ္။
၆။ဆန္အရက္၊အရက္ျဖဴ
ထမင္းေၾကာ္ရာတြင္ ထမင္းတြင္အရက္သံုး၊ေလးစက္အနည္းငယ္ ထည့္ကာေၾကာ္ေပးပါက နတ္သဒၶါပမာထမင္းအရသာကိုရေစႏိုင္ပါတယ္။ အကယ္၍ထမင္းက်က္တ၀က္မက်က္တဝက္ျဖစ္ေနတဲ့အေျခအေနမ်ိဳးနဲ႔ၾကံဳပါကဇြန္း၂ဇြန္းစာဆန္အရက္ကိုထည့္ၿပီးေႏြးေပးျခင္းနဲ႔ထမင္းကိုလံုး၀က်က္ေစႏိုင္ပါတယ္။
၇။ေရက်က္ေအး
ထမင္းခ်က္ခ်ိန္မွာေရက်က္ေအးနဲ႔ခ်က္ပါကဆန္မွာပါ၀င္တဲ့ဗီတာမင္ B1 ဓာတ္ကို အျပည့္အ၀ရရွိေစမွာျဖစ္ပါတယ္။
၈။ၾကက္သြန္ၿမိတ္
ထမင္းတူးသြားပါကထမင္းၾကားမွာၾကက္သြန္ၿမိတ္တစ္ပင္ကိုထည့္ၿပီးခဏအဖံုးအုပ္ထားေပးပါကတူးန႔ံမ်ားကိုယူပစ္လိုက္သလိုေျပာက္ကင္းသြားမွာျဖစ္ပါတယ္။
၉။လက္ဖက္
ေရေႏြးၾကမ္းကိုထမင္းခ်က္ရာမွာထည့္ၿပီးသာမာန္အတိုင္းထမင္းခ်က္ပါကရရွိလာတဲ့ထမင္းကအနံ႔အရသာကိုျပည့္စံုရံုသာမကအာဟာရလည္းအလြန္ျဖစ္ေစပါတယ္။
၁၀။သံလြင္ဆီ
ထမင္းခ်က္ရာတြင္သံလြင္ဆီအနည္းငယ္ထည့္ေပးပါကဆန္ထဲရွိသၾကားဓာတ္တိုးျမႇင့္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္တဲ့အျပင္အစာအိမ္ကိုလည္းဥပဒ္မျဖစ္ေစႏိုင္ပါဘူး။ဆီးခ်ိဳသမားမ်ားအတြက္လည္းသင့္ေလွ်ာ္ပါတယ္။
Sofia Food Paradise