မုုန္ ့ပစ္စလက္ (သို ့) မုန္ ့ပ်ားသလက္ ( သို ့) မုန္ ့ပစ္သလက္
မုုန္ ့ပစ္စလက္ကိုု မနက္စာပဲစားစား ညေန အစာေျပပဲစားစား အ၇မ္းကိုု စားလိုု ့ေကာင္းပါတယ္။ နွမ္းေထာင္းေမြွးေမြွးေလးနဲ ့အလြန္ အ၇သာရွိတာပါ။ အိမ္မွာလဲ အလြယ္တကူလုုပ္စားလိုု ့၇လိုု ့လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဆန္မွဳန္ ့- ၃ ခြက္
၂။ ေရ - ၄ ခြက္
၃။ တေဆး (yeast) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
၄။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ ပဲျပဳတ္ - လက္တဆုုပ္စာ
၆။ ျကက္သြန္ျမိတ္(ပါးပါးလွီး) - ၂ ပင္ (သိုု ့) ၃ ပင္
၇။ ဆီ
ႏွမ္းေထာင္း အတြက္ - နွမ္းလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း နွင့္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း တိုု ့ကိုု ေထာင္းထားပါ။
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဆန္မွဳန္ ့၊ ေရ၊ ဆားနွင့္တေဆးတိုု ့ကိုု အ၇ည္ေဖ်ာ္ျပီး တည သိပ္ထားပါ။ အနည္းဆုုံး ၈ နာရီခန္ ့ထားပါ။(ေနာက္ေန ့မနက္စား၇န္အတြက္)
၂။ မကပ္ေသာ ျကက္ဥေျကာ္ေသာ အ၇ြယ္ ဒယ္အုုိးကိုု သုုံးရင္ ပိုု အဆင္ေျပပါတယ္။ ဒယ္အိုုး အျကီးကိုုသုုံးမည္ ဆိုု၇င္ မုုန္ ့အနွစ္ထဲ မွာ ေ၇ေလ်ာ့ထည့္ပါ။ (မုုန္ ့သားမထူမွာစိုုးလိုု ့ပါ။)
၃။ ဒယ္အိုုးထဲကိုု ဆီ အနည္းငယ္ (ဆီစြတ္၇ဳံ) ထည့္ျပီး medium heat ျဖင့္ အပူေပးပါ။ အိုုး ပူလာလွ်င္ တညသိပ္ထားေသာ မုုန္ ့နွစ္ကိုု ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ ခန္ ့ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အေပၚမွ ပဲျပဳတ္ နွင့္ ျကက္သြန္ျမိတ္ကိုု ျဖဴး ထည့္ပါ။ (မီးေအးေအး medium heatနွင့္ပဲလုုပ္ပါ။)
၄။ မုုန္ ့သား မွာအေပါက္ကေလးမ်ားျဖစ္လာလွ် င္ အေပၚမွ အဖုံးအုုပ္ျပီး ၁ မိနစ္ ခန္ ့ထားပါ။
၅။ ထိုု ့ေနာက္ မီးဖိုုေပၚမွ ခ်ရ်္ နွမ္းေထာင္းေလးျဖဴးျပီး သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
(၁ ခြက္ = 240ml = ရိုးရိုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္)(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml) ( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
မုုန္ ့ပစ္စလက္ကိုု မနက္စာပဲစားစား ညေန အစာေျပပဲစားစား အ၇မ္းကိုု စားလိုု ့ေကာင္းပါတယ္။ နွမ္းေထာင္းေမြွးေမြွးေလးနဲ
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဆန္မွဳန္ ့- ၃ ခြက္
၂။ ေရ - ၄ ခြက္
၃။ တေဆး (yeast) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
၄။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ ပဲျပဳတ္ - လက္တဆုုပ္စာ
၆။ ျကက္သြန္ျမိတ္(ပါးပါးလွီး) - ၂ ပင္ (သိုု ့) ၃ ပင္
၇။ ဆီ
ႏွမ္းေထာင္း အတြက္ - နွမ္းလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း နွင့္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း တိုု ့ကိုု ေထာင္းထားပါ။
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဆန္မွဳန္ ့၊ ေရ၊ ဆားနွင့္တေဆးတိုု ့ကိုု အ၇ည္ေဖ်ာ္ျပီး တည သိပ္ထားပါ။ အနည္းဆုုံး ၈ နာရီခန္ ့ထားပါ။(ေနာက္ေန ့မနက္စား၇န္အတြက္)
၂။ မကပ္ေသာ ျကက္ဥေျကာ္ေသာ အ၇ြယ္ ဒယ္အုုိးကိုု သုုံးရင္ ပိုု အဆင္ေျပပါတယ္။ ဒယ္အိုုး အျကီးကိုုသုုံးမည္ ဆိုု၇င္ မုုန္ ့အနွစ္ထဲ မွာ ေ၇ေလ်ာ့ထည့္ပါ။ (မုုန္ ့သားမထူမွာစိုုးလိုု ့ပါ။)
၃။ ဒယ္အိုုးထဲကိုု ဆီ အနည္းငယ္ (ဆီစြတ္၇ဳံ) ထည့္ျပီး medium heat ျဖင့္ အပူေပးပါ။ အိုုး ပူလာလွ်င္ တညသိပ္ထားေသာ မုုန္ ့နွစ္ကိုု ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ ခန္ ့ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အေပၚမွ ပဲျပဳတ္ နွင့္ ျကက္သြန္ျမိတ္ကိုု ျဖဴး ထည့္ပါ။ (မီးေအးေအး medium heatနွင့္ပဲလုုပ္ပါ။)
၄။ မုုန္ ့သား မွာအေပါက္ကေလးမ်ားျဖစ္လာလွ်
၅။ ထိုု ့ေနာက္ မီးဖိုုေပၚမွ ခ်ရ်္ နွမ္းေထာင္းေလးျဖဴးျပီး သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
(၁ ခြက္ = 240ml = ရိုးရိုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္)(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml) ( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
Ei San's Homemade Inspiration & ျမန္မာ့ မုုန္ ့ပဲသေရစာ နွင့္ အခ်ိဳပြဲ
No comments:
Post a Comment