မဂၤလာပါ အာရွေရႊကမၻာေျမမွေႏြးေထြးစြာႀကိဳဆိုပါတယ္ အခုလိုအလည္လာေရာက္တဲ့အတြက္လည္းေက်းဇူးတင္ပါတယ္ အာရွေရႊကမၻာေျမသို႔အလည္ေရာက္ရွိလာၾကေသာ မိတ္ေဆြသူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးစိတ္ခ်မ္းသာကိုယ္က်န္းမာၿပီးေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ့ၾကပါေစ

Thursday 4 May 2017

မုန္လာဥနီ စိုက္ပ်ိဳးနည္း














































"မုန္လာဥနီ စိုက္ပ်ိဳးနည္း"
================
ခါၾကက္ဥ ေခၚ မုန္လာဥနီ သည္ မ်က္လံုးအားေကာင္းသည္ဟု လူသိမ်ားၾကေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ျဖစ္သည္။ ကမၻာႏွင့္အဝွမ္း စိုက္ပ်ိဳးၾကေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားထဲမွ အာဟာရဓာတ္ အမ်ားျပားဆံုး ပါဝင္ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။
မုန္လာဥနီကို ေနရာေဒသ အေတာ္မ်ားမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳး ျဖစ္ထြန္းသည္ ကိုေတြ႔ရေသာ္လည္း အာ႐ွမွ စုစုေပါင္း ထုတ္လုပ္မွဳ၏ ေျခာက္ဆယ္ ရာခိုင္ႏွဳန္းကို ဒိုင္ခံထုတ္လုပ္သည္။ အာ႐ွမွ မုန္လာဥနီကို လိေမၼာ္ေရာင္သမ္းေသာ အဝါေရာင္အျပင္ ခရမ္းေရာင္၊ အနီေရာင္တို႔ကိုလဲ စိုက္ပ်ိဳး ထုတ္လုပ္ၾကသည္။ မ်ိဳးေကာင္း မ်ိဳးသန္႔ေရြးခ်ယ္ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း၊ ေကာင္းမြန္ေသာ ျခံတြင္း စီမံခန္႔ခြဲမွဳ နည္းစနစ္ လက္ေတြ႔ လုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ားႏွင့္ ဆုိလွ်င္ အထြက္ႏွဳန္းေကာင္းစြာ ထြက္ရိွ ႏိုင္သည္။ ပံုမွန္ အားျဖင့္ ႏွစ္ရာသီ သက္တမ္း ရိွေသာ မုန္လာဥနီကို ပထမတစ္ရာသီတြင္ အျမစ္ကို ႀကီးထြားလာၿပီး ဒုတိယတစ္ရာသီတြင္ အရြက္ႏွင့္ ပန္းခိုင္ပြင့္သည္။ စားသံုးသူမ်ားသည္ တစ္ခါတစ္ရံ တြင္သာ မုန္လာဥနီ၏ အရြက္ကို စားၾက သည္။
၁။ ရာသီဥတု လုိအပ္ခ်က္
မုန္လာဥနီသည္ ေႏြးသမပိုင္းေဒသႏွင့္ ေအးသမပိုင္းေဒသမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းသည္။ အပင္ မိ်ဳးရင္း ေအပီေအးစီးတြင္ ပါရိွၿပီး မ်ိဳးစိပ္ကြဲမွာ ဒါဟူးကပ္ ျဖစ္သည္။ ဥေရာပ ႏွင့္ အာ႐ွ အေနာက္ပိုင္းမွ ဆင္းသက္လာေသာ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ ျဖစ္သည္။ ဖန္လံုအိမ္ ၊ ပလစ္စတစ္စ မိုးေသာအိမ္ တို႔တြင္လည္း ေကာင္းစြာ စိုက္ပ်ိဳး ျဖစ္ထြန္းႏိုင္သည္။
မ်က္လံုးကို အားေကာင္းေစသည္။ အသက္႐ႈၾကပ္ျခင္းကို သက္သာေစသည္။ ႏွလံုးကို ေကာင္းေစၿပီး အသားအရည္ကို လွပေစသည္။ ႐ုပ္ပ်ိဳကိုယ္ႏုေစၿပီး ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ကာ ခႏၶာကိုယ္ ၏ ကိုယ္ခံအားကို ျမင့္တင္ေပးသည့္ ေကာင္က်ိဳးမ်ား ရရိွေစသည္။
ေကာင္းမြန္ေသာအထြက္တိုးမ်ိဳး အခ်ိဳ႕မွာ လူသိမ်ားေသာ္လည္း မိမိစိုက္ပ်ိဳးမည့္ ေဒသႏွင့္ ရာသီဥတု ကိုလိုက္၍ သင့္တင့္ေလ်ာက္ပတ္ေသာ မ်ိဳးကို ႐ွာေဖြစိုက္ပ်ိဳး သင့္သည္။ ခရမ္းေရာင္၊ အနီေရာင္၊ နွင္႔ အျခား အေရာင္ရိွေသာ မုန္လာဥမ်ိဳး မ်ားကိုလည္း ေတြ႔ရႏိုင္သည္။
၂။ ေျမဆီလႊာ လိုအပ္ခ်က္
ေအးျမေသာ ရာသီဥတုပိုႀကိဳက္ႏွစ္ၿပီး ၁၂ မွ ၂၀ ဒီဂရီ ဆဲလ္ဆီးယပ္စ္ တြင္ စိုက္ပ်ိဳးပါက အေရာင္ထြက္မႈ အလြန္ေကာင္း သည္။ ေျမခ်ဥ္ငန္ဓာတ္ ၆မွ ၇.၅ ၾကားရိွ သဘာဝေျမေဆြး အာဟာရဓာတ္မ်ားႏွင့္ ျပည့္ဝေသာ ေရသြင္းေရထုတ္ ေကာင္းေသာနုန္းေျမသည္ အထြက္ႏုန္း အေကာင္းဆံုးကို ေပးသည္။ ၆ ဒီဂရီ ဆဲဆီးရပ္ မွ၂၅ ဒီဂရီ ဆဲဆီးရပ္သည္ အေစ့အေညႇာက္ေပါက္ရန္ အေကာင္းဆံုး အပူခ်ိန္ျဖစ္ၿပီး ၁၇ ဒီဂရီ ဆဲဆီးရပ္မွ ၂၄ ဒီဂရီ ဆဲဆီးရပ္သည္ အျမစ္ၾကီးထြားရန္ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္။ အပူခ်ိန္ အလြန္ျမင့္ျခင္း က်ျခင္းတို့္သည္ အထြက္ႏွဳန္းကို ထိခိုက္ႏိုင္ပါသည္။
၃။ ေျမျပဳျပင္ျခင္း
အျမစ္ေကာင္းေကာင္း ဆင္းႏိုင္ရန္ ေျမကိုျပဳျပင္ရာတြင္ ထယ္ထိုးထြန္ေမႊ သံုးႀကိမ္မွ ေလးႀကိမ္ထိ ျပဳလုပ္သင့္သည္။ စိုက္ေျမ ဧက ၂.၇၅ အတြက္ ေကာင္းစြာေဆြးေျမ႕သည့္ ျခံတြင္းျဖစ္ ေျမေဆြးကို တန္ႏွစ္ဆယ္မွအစိတ္ထိ ထည့္သြင္းရမည္။ ၃ေပေဘာင္ အ႐ွည္ ထားျခင္းသည္ သင့္တင့္ေလၽာက္ပတ္ေသာ အ႐ွည္ျဖစ္ၿပီး စိုက္ေျမာင္း တစ္ေျမာင္းႏွင့္ တစ္ေျမာင္းၾကား အကြာသည္ (၁၂လက္မ) သံုးဆယ္ စင္တီမီတာ ထက္မပိုသင့္ေပ။ တန္းၾကား ပင္ၾကား ၃၀×၈ (၁၂ လက္မ × ၃ လက္မ) စင္တီမီတာ တြင္ အနက္ ၀.၅ လက္မ၌ စိုက္ပ်ိဳး သင့္သည္။ အေညႇာင့္ေပါက္ အားေကာင္းေစရန္ အေစ့ကို ဆယ့္ႏွစ္နာရီမွ ႏွယ္ဆယ့္ေလးနာရီၾကာ ေရတြင္ စိမ္ထားသင့္သည္။
မုန္လာဥနီကို ဇန္နဝါရီမွ ေဖေဖာ္ဝါရီ၊ ဇြန္၊ ဇူလိုင္လ ႏွင့္ ေအာင္တိုဘာမွ ႏိုဝင္ဘာလအထိ စိုက္ပ်ိဳးၾကသည္။ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး စိုက္ပ်ိဳးၾကေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ တစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္သည္။ ႏွစ္ဧက သံုးမတ္တြင္ မ်ိဳးေစ့ ၂ ကီလိုဂရမ္ မွ ၅ ကီလိုဂရမ္ အထိ ေျမအေျခအေန၊ မ်ိဳးေစ့ အမ်ိဳးအစားေပၚ မူတည္၍ မ်ိဳးေစ့နုန္းထား ရိွၾကသည္။ ႏြားေခ်း သံုးဂရမ္ကို ေရတစ္လီတာ ႏွင့္ေဖ်ာ္၍ စိမ္ပါ။ ထ႐ိုင္ဂိုဒါးမား ဗိုက္႐ိုက္ေဒး ဆယ္ရာခိုင္နုူန္းႏွင့္ စိမ္ပါ။
အေညွာင္႔ထြက္ၿပီးစ စိုက္ေျမတြင္ မစိုက္ခင္ ဆူဒိုမိုးနပ္စ္ ဖေလာ္ရပ္ဆင့္ႏွင့္ စိမ္ၿပီးမွ စိုက္ပါ။ စိုက္ေၾကာင္းကို ၂၅မွ ၃၀ စင္တီမီတာ ျခားဆြဲၿပီး မ်ိဳးေစ့ကို သဲေလးဆ မ်ိဳးေစ႔တစ္ဆ ေရာေမႊ၍ ခ်ပါ။ ေျမ ႏွစ္ဧက သံုးမတ္တြင္ ေကာင္းစြာ ေဆြးေျမ႕ေသာ ျခံတြင္းျဖစ္ တိရိစၦာန္ အညစ္အေၾကးေျမၾသဇာကို တန္သံုးဆယ္မွ သံုးဆယ့္ငါးတန္ထိ ထည့္သြင္းႏိုင္သည္။ ဓာတုကင္းလြတ္ ေျမၾသဇာတြင္မူ တန္ငါးဆယ္ အထိ ထည့္သြင္းရမည္။ GAP တြင္ N:P:K သည္ 90:90:90 ကို ေျမခံ အျဖစ္ ထည့္သြင္းႏိုင္ၿပီး ဇင့္ဓာတ္ အနည္းလို အာဟာရဓာတ္ကိုလဲ ၂၅ ကီလိုဂရမ္ တည့္သြင္းးရမည္။ စိုက္ၿပီး ေလးဆယ္ငါးရက္ အၾကာတြင္ 45:45:45 ကို ခြဲထည့္ေပးႏိုင္သည္။
မ်္ိဳးေစ့ခ် ၿပီးသည္ႏွင့္ ေရခပ္ပါးပါး သြင္းေပးရမည္။ ပံုမွန္အားျဖင့္ ေရကို ေလးရက္ ငါးရက္ျခားတခါ သြင္းေပးရန္လိုအပ္သည္။ ပူျပင္းေျခာက္ေသြ႔ေသာ ရာသီဥတုတြင္မူ ဖြဲအိတ္အစို၊ စပါးခြဲ အစိုတို႔ႏွင့္ ျဖဴး၍ ဖံုးအုပ္ထားသင့္သည္။ အစိုဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္း ထားရံုမွ်မက အေညႇာင့္ေပါက္ျခင္းကိုလဲ အားေပးသည္။ ေပါင္းႏွိမ္ျခင္း ပံုမွန္အားျဖင့္ ေပါင္းႏွိမ္ျခင္း ကို ပံုမွန္ျပဳလုပ္သင့္သည္။ ေပါင္းသတ္ေဆး ဖလူကလိုရာလိုင္းကို တစ္လီတာကိုေဖ်ာ္၍ ဖ်န္းပါ။ စိုက္ၿပီး တစ္ဆယ့္ငါးရက္အၾကာမွသာ လက္ေပါင္းလိုက္ျခင္းကို ျပဳလုပ္သင့္ သည္။ တစ္လအၾကာတြင္ အပင္မႈန္းျခင္းႏွင့္ ေဘာင္တင္ျခင္းကို ျပဳလုပ္သင့္သည္။
၄။ က်ေရာက္တက္ေသာ ေရာဂါမ်ား
မုန္လာဥနီတြင္ အဖ်က္ပိုးမ်ား မ်ားမ်ား စားစား က်ေရာက္ ဖ်က္ဆီးျခင္း မရိွေသာ္လည္း ေအာက္ပါ ပိုးမ်ားေရာဂါမ်ားကို သိရိွထားသင့္သည္။ နီမတုတ္ေခၚ အပ္ခ်ည္မွ်င္သ႑ာန္ အပင္ရည္ စုပ္စား၍ အျမစ္တြင္းတြင္ ႐ွင္သန္ေနထိုင္ျပီး အျမစ္ထံုးေစတတ္ေသာ ကပ္ပါးပိုးတစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ နီမတုတ္၏ ရန္မွ ကာကြယ္ရန္ ေရတစ္လီတာတြင္ မန္ကိုဇက္ ႏွစ္ဂရမ္ ေဖ်ာ္၍ သံုးႏိုင္သည္။ ဘတ္တီးရီးယား ေလာင္မီးက်ေရာဂါ အရြက္ကိုအညိဳေရာင္ ျဖစ္ၿပီးပၽက္စီးေစသည္။ ပန္းပြင့္မ်ားကို ညိဳး၍ ပ်က္စီးေစသည္။ အရြက္ေပၚရိွ အနာကြက္မ်ားႀကီးလာျပီး ေနာက္ဆံုး ပ်က္စီးဆံုး႐ံႈးေစသည္။ ေကာ့ပေအာက္ဆီကလို႐ိုက္ ၀.၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းကို အသံုးျပဳၿပီး ကာကြယ္ႏိုင္သည္။
ဘတ္တီးရီးယား ပုပ္ေပ်ာ့ေရာဂါ ေရစိုနာကြက္မ်ား ျဖစ္ေပၚလာၿပီး အရြက္လယ္ခြက္တြင္ ေပ်ာ့ျပဲ၍ ပ်က္စီးကာ ေရစိုပုပ္မ်ား ျဖစ္ေပၚသည္။ ခဲေရာင္မွ အမဲေရာင္သို႔ အနာကြက္မ်ားျဖစ္ၿပီး အလြန္ဆိုးရြားေသာ အနံ႔မ်ား ထုတ္ေပးသည္။ အျမစ္တြင္ ျဖစ္ေပၚပါက အလြန္ျမန္ေသာကူးစက္မႈ႕ကို ျဖစ္ေစသည္။ ဤေရာဂါကို ကာကြယ္ရန္ မသိုေလွာင္မီတြင္ ဆိုဒီယမ္ဟိုက္ပိုကလို႐ိုဒ္ တစ္ဆ ေရ အဆ ငါးရာႏွင့္ေဖ်ာ္၍ စိမ္ၿပီးမွ သိမ္းဆည္းပါ။
ရြက္ေျပာက္ေရာဂါ ျဖစ္စတြင္ အရြက္နားတေလ်ာက္အလိုက္ အနာကြက္မ်ားစျဖစ္လာသည္။ အနား မရိွေသာ အနာကြက္မ်ား၊ အစိမ္းေရာင္မရိွေတာ့ေသာ အနာကြက္မ်ား အလယ္၌ ရိွေသာ အနာကြက္မ်ား အစက္အေျပာက္မ်ားေပၚလာသည္။ အေစ့မ်ားကို ကပ္တန္ ေလးဂရမ္ကို ေရေဖ်ာ္၍ အသံုးျပဳျခင္းကို စိုက္ၿပီးေသာ္လည္း ေကာ့ပါးေအာက္ဆီကလို႐ိုဒ္ သို႔မဟုတ္ မန္ကိုဇက္ ကို ဆယ္ရက္ျခား တစ္ႀကိမ္ ဖ်န္းျခင္းျဖင့္ တြဲသံုးသင့္သည္။
ျဖဴေရာင္ၾကပ္ခိုးမႈိ အတြက္လည္း ထိုနည္းအတိုင္းပင္ ျပဳလုပ္ႏိုင္ သည္။ သိုေလွာင္ရာတြင္ က်ေရာက္မႈ႕မ်ားသျဖင့္ အပူခ်ိန္နိမ့္ၿပီး ေလဝင္ေလထြက္ေကာင္း၍ မၾကာခဏဆိုသလို စစ္ေဆးရန္ လိုအပ္သည္။
၅။ ရိတ္သိမ္း ခူးဆြတ္ျခင္း
စိုက္ပ်ိဳးၿပီး သံုးမွ ေလးလအၾကာတြင္ စတင္ႏူတ္ယူႏိုင္ၿပီျဖစ္သည္။ ရိတ္သိမ္းကာလ ၾကာခ်ိန္သည္ မိမိေရြးခ်ယ္စိုက္ပ်ိဳး ထားေသာမ်ိဳးေပၚတြင္ မူတည္သည္။ အခ်ိဳဓာတ္ႏွင့္ အရသာပိုရိွေစရန္ ႏူတ္ယူခါနီး ႏွစ္ပတ္မွ သံုးပတ္အတြင္း ေရေလာင္း၊ ေရသြင္းျခင္းမျပဳ လုပ္ပါႏွင့္။ ႏုတ္ယူမည့္ မနက္ခင္း သို႔မဟုတ္ ညေနခင္းအခ်ိန္တြင္မူ ေရခပ္ပါးပါး ေလာင္းျခင္းသည္ ႏူတ္ယူရာတြင္လြယ္ကူေစသည္။
တစ္ဥ ခ်င္းစီကို ႏူတ္ယူရျခင္း ျဖစ္ၿပီး ႏူတ္ယူၿပီးသည္ႏွင့္ အရြက္စိမ္းကိုျဖတ္၍ ဥမ်ားကိုေရစင္ေအာင္ ေဆးပါ။ စနစ္တက် သိုေလွာင္သိမ္းဆည္းပါ။ စိုက္ပ်ိဳးနည္းစနစ္၊ မ်ိဳးေရြးခ်ယ္မႈ့၊ ရာသီဥတုႏွင့္ လိုက္ေလ်ာ ညီေထြ ျဖစ္မႈ့ေပၚ မူတည္၍ ရက္တစ္ရာ၊ တစ္ရာ့ႏွစ္ဆယ္အတြင္း တန္ခ်ိန္ ႏွစ္ဆယ့္ငါးမွ သံုးဆယ္အထိ ထြက္ႏိုင္သည္။
စိုက္ပ်ိဳးေရး အၾကံေပးအဖြဲ႕တြင္ တင္ထားသည့္ စိုက္နည္းစနစ္ကို အနည္းငယ္မွ် ျပန္လည္မြမ္းမံ၍ မွ်ေဝပါသည္။


ေရႊရည္လင္း
(Source) စိမ္းေရာင္လမ္း စို္က္ပ်ဳိးေရး ဖုန္းေဆာ႔ဝဲလ္ (Green Way Agri- Mobile App)





No comments:

Post a Comment