မဂၤလာပါ အာရွေရႊကမၻာေျမမွေႏြးေထြးစြာႀကိဳဆိုပါတယ္ အခုလိုအလည္လာေရာက္တဲ့အတြက္လည္းေက်းဇူးတင္ပါတယ္ အာရွေရႊကမၻာေျမသို႔အလည္ေရာက္ရွိလာၾကေသာ မိတ္ေဆြသူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးစိတ္ခ်မ္းသာကိုယ္က်န္းမာၿပီးေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ့ၾကပါေစ

Friday 5 May 2017

ေျမဆီလႊာ ခ်ဥ္ရျခင္း အေၾကာင္းရင္းမ်ားႏွင့္ ျပဳ ျပင္ျခင္း



























ေျမဆီလႊာ ခ်ဥ္ရျခင္း အေၾကာင္းရင္းမ်ားႏွင့္ ျပဳ ျပင္ျခင္း
=======================================
ဧရာဝတီတိုင္းေဒသႀကီး၊ ဟသၤာတၿမိဳ႕နယ္မွ လယ္သမားႀကီးတစ္ဦးက သူ႕ရဲ႕
လယ္ေျမေတြဟာ ေျမခ်ဥ္ေန တယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ စပါးလည္း အထြက္က်
သလို စပါးအၿပီး မတ္ပဲလည္း စိုက္လို႔မရျဖစ္ပါတယ္။
ဒီလိုျဖစ္တာ ႏွစ္ႏွစ္ေလာက္ရွိေနၿပီလို႔ ထင္ပါတယ္။ အဲဒါ ေျမခ်ဥ္လို႔ျဖစ္တာ ဟုတ္၊ မဟုတ္နဲ႔ ေျမခ်ဥ္ေနတာ ျဖစ္ခဲ့ ရင္ ဘယ္လိုျပဳျပင္ရမလဲဆိုတာ အၾကံျပဳေပးပါလို႔ ဖုန္းနဲ႔ေတာင္းဆိုလာပါတယ္။
ျမန္မာျပည္ေအာက္ပိုင္းေဒသေတြမွာရွိတဲ့ လယ္ေျမေတြဟာ ေျမခ်ဥ္တတ္တာ
ျဖစ္ေလ့ျဖစ္ထရွိပါတယ္။ ဒီလိုေျမကို ခ်ဥ္ေစတဲ့အေၾကာင္းရင္းေတြကေတာ့ အမ်ားႀကီးရွိပါတယ္။ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ေျမဩဇာကို အလြန္ အကြ် ံသံုးမိလို႔၊ အပင္အျမစ္ေတြက စိမ့္ထြက္တဲ့ ဟိုက္ဒ႐ိုဂ်င္အိုင္းယြန္းမ်ားေၾကာင့္
ေျမခ်ဥ္တာလည္း ျဖစ္တတ္တယ္။
ေျမဆီလႊာအတြင္းမွာရွိတဲ့ အလူမီနီယမ္မ်ား ေရမွာေပ်ာ္ဝင္ၿပီး ထြက္လာတဲ့ ဟိုက္ဒ႐ိုအိုင္းယြန္းေတြေၾကာင့္ လည္း ေျမခ်ဥ္ႏိုင္တယ္။ မိႈသတ္ေဆးမ်ားကဲ့သို႔ အခ်ိဳ႕ေသာ စိုက္ပ်ိဳးေရးသံုးေဆးမ်ားအတြင္း ပါဝင္တဲ့ ဆာလ္ဖာ ဓာတ္ဟာလည္း
ေျမကိုခ်ဥ္ေစႏိုင္တယ္။ ေလထုထဲမွာေရာက္ရွိေနတဲ့ အက္ဆစ္ျဖစ္ေစေသာ
ဓာတ္ေငြ႕မ်ားဟာ မိုးေရမွာေပ်ာ္၊ ေျမျပင္သို႔ မိုးေရနဲ႔အတူ အက္ဆစ္အျဖစ္ ပါဝင္လာတဲ့အတြက္ ေျမဆီလႊာအတြင္း၌ ထံုးႏွင့္ အယ္လ္ကာလီပစၥည္းမ်ား စိမ့္ယိုေပ်ာက္ဆံုးတဲ့အတြက္ ေျမခ်ဥ္ေစတာလည္း ျဖစ္တယ္။
ေျမခ်ဥ္ေနရင္ သီးႏွံပင္အာဟာရဓာတ္မ်ား မွ်မွ်တတမစားသံုးႏိုင္တဲ့အတြက္ အပင္ႀကီးထြားျဖစ္ထြန္းဖို႔ ယုတ္ေလ်ာ့ေစပါတယ္။ ေျမခ်ဥ္တဲ့အတြက္ အခ်ိဳ႕ဓာတ္
မ်ားဟာ သီးႏွံပင္ကို အဆိပ္သင့္ေစပါတယ္။
အလ်ဴမီနီယမ္အဆိပ္သင့္ျခင္း၊ မဂၢနီးစ္အဆိပ္သင့္ျခင္း၊ကယ္လ္ဆီယမ္ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း၊ မဂၢနီစီယမ္ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း၊ ေမာ္လစ္ဒီနမ္ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းမ်ားျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ ဒီလိုေျမခ်ဥ္
ေနတာကို ျပဳျပင္ဖို႔ကေတာ့ ထံုးကိုအသံုးျပဳျခင္းဟာ လြယ္ကူ႐ိုးရွင္းတဲ့နည္းလမ္း
တစ္ခုပါဘဲ။ အသံုးျပဳႏိုင္တဲ့ ထံုးအမ်ိဳးမ်ိဳးကေတာ့ ထံုးေက်ာက္၊မေဖာက္ထံုး၊
ေဖာက္ထံုး၊ ဒို႔လိုမိုက္တို႔ဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ထံုးထည့္တဲ့ေနရာမွာ သီးႏွံကိုမထိခိုက္ေစ ဖို႔အတြက္ ထံုးနဲ႔ေျမသား အသားက်
သြားေအာင္ သီးႏွံမစိုက္ပ်ိဳးမီ ၁-၆ လႀကိဳတင္ထည့္ထားေပးတာ စိတ္အခ်ရဆံုး
ျဖစ္ပါတယ္။
ေျမခ်ဥ္ေနလို႔ ထံုးကို ေျမဆီလႊာမွာ ထည့္ေပးရင္ ေျမတြင္းရွိအာဟာရဓာတ္မ်ား အပင္က စားသံုးႏိုင္တဲ့အေန အထား ေရာက္ေအာင္ ဖန္တီးေပးတယ္။
ထံုးဟာ ေျမဆီလႊာအတြင္း ထိန္းခ်ဳပ္ခံေနရတဲ့ ေဖာ့စ္ဖိတ္ဓာတ္ကို အပင္က
စားသံုးလို႔ရတဲ့အေျခအေနေရာက္ေအာင္ ဆြဲထုတ္ေပးတယ္။ ေျမဆီလႊာ
အတြင္း မရွိမျဖစ္တဲ့ထံုးဓာတ္ (ကယ္လ္ဆီယမ္) ကို ေထာက္ပံ့ေပးတယ္။
ေျမဆီလႊာအတြင္း ထံုးဓာတ္ရွိေနျခင္းဟာ အပင္မ်ားက ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ကို
ေကာင္းစြာစုပ္ယူႏိုင္ေအာင္ ကူညီေပးတယ္။
ထံုးဓာတ္သည္ ေျမဆီလႊာအတြင္းရွိ ေအာ္ဂဲနစ္ပစၥည္းမ်ားကို လ်င္ျမန္စြာ
ေဆြးျမည့္ေစၿပီး အပင္မ်ားက ျမန္ျမန္စားသံုးရေအာင္ ဖန္တီးေပးတယ္။ ဒိုလိုမိုက္ကဲ့သို႔ ထံုးကို အသံုးျပဳပါက အပင္မ်ားအတြက္ လိုအပ္တဲ့ မဂၢနီဆီယမ္ ကိုပါ ျဖည့္ဆည္းေပးတယ္။ ထံုးထာည့္ေပးျခင္းျဖင့္ ေျမဆီလႊာအတြင္းရွိ အက်ိဳးျပဳ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ႏိုးၾကားလာၿပီး ေျမဆီလႊာေျမရွင္ျဖစ္ေအာင္
ေဆာင္ရြက္ေပးတယ္။
ေျမဆီလႊာအတြင္း ထံုးဓာတ္ရွိေနပါက ေျမဆီလႊာအတြင္းရွိအလ်ဴမီနီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္အိုင္းယြန္းမ်ားသည္ ေရတြင္မေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္ သျဖင့္ အဆိပ္သင့္မႈ
မျဖစ္ေစပါ။ ထံုးထည့္ျခင္းျဖင့္ ေျမဆီလႊာ႐ူပဂုဏ္သတိၲ တိုးတက္လာတယ္။ ဓာတ္သတၲဳအဆိပ္သင့္မႈမ်ား ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ဓာတ္ဆံုးပါးမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစပါေၾကာင္း အႀကံျပဳ ေရးသားအပ္ပါတယ္။

ေအာင္ဆန္း (စိုက္ပ်ိဳးေရး) 



No comments:

Post a Comment